Burgeri od karfiola i krompira su posni obrok za koji vam je potrebno sat vremena. Ukoliko volite karfiol možda ćete želeti da napravite i pikantni posni karfiol sa povrćem i 3 vrste preliva. Uz luk i zelenu papričicu burgeri su začinjeni, ali ukoliko vam ne prija ljuto možete da izostavite ove sastojke. Evo kako se prave burgeri od karfiola i krompira.
Sastojci:
- Ulje za prženje
- 2 ljutike, sitno isečene na kolutove
- 1 zelena papričica, sitno isečena
- Kukuruzno brašno za posipanje
- 2 kašike humusa
- 4 zemičke za hamburgere, prepolovljene
- 6 komada paradajza, nasečenih
- 1 limun, isečen na kriške
Za pljeskavice
- 200 g karfiola, isečenog na cvetove
- 1 kašika ulja, plus dodatak za prženje
- 500 g krompira, oljuštenog i isečenog na komade od 2 cm
- 3 kašike začinjenog humusa
- 2 čena belog luka, zgnječena
- komad svežeg đumbira od 3 cm, narendan
- 1 kašičica senfa
- 2-3 kašike sojinog mleka
- Šaka bosiljka
- Kukuruzno brašno za posipanje
Recept za burgere od karfiola i krompira
Zagrejte rernu
Za burgere od karfiola i krompira zagrejte rernu na 200°C. Stavite karfiol sa kašikom ulja u pleh i pecite 20 minuta dok ne porumeni i lagano se ugljeniše. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi, a zatim ga grubo iseckajte. U međuvremenu, stavite krompir u posoljenu hladnu vodu pa nakon što prokuva, kuvajte 6 minuta dok ne omekša. Ocedite ga, a zatim ostavite da se osuši.
Oblikujte pljeskavice
U posudu sipajte ulje, a zatim propržite humus, beli luk, đumbir i senf dok ne zamiriše. Sklonite sa ringle, dodajte krompir, sojino mleko, i bosiljak sa prstohvatom soli, pa izgnječite, dok ne dobijete glatku smesu. Umešajte seckani karfiol, pa ostavite da se ohladi. Kada se smesa ohladi, pospite ruke kukuruznim brašnom pre nego što je podelite na 4 dela i oblikujte u jednake pljeskavice debljine oko 3 cm. Prebacite na tanjir ili lim za pečenje, a zatim ohladite 30 minuta.
Ispržite pljeskavice
U međuvremenu, zagrejte malo ulja u posebnom velikom tiganju. Umešajte ljutiku i narezanu ljutu papričicu u kukuruzno brašno, a zatim pržite dok ne postanu hrskave i zlatne boje. Izvadite ih šupljikavom kašikom i dobro ocedite na kuhinjskom papiru. Ohlađene pljeskavice pospite s malo kukuruznog brašna, dodajte još malo ulja u tiganj, a zatim pržite oko 5 minuta sa svake strane dok spolja ne postanu zlatne. Stavite burgere u zemičke i servirajte ih sa nasečenim paradajzom, ljutikom i papričicom, začinjenim humusom i listovima bosiljka. Iscedite malo soka od limete na svaku pljeskavicu. Uživajte u burgerima od krompira i karfiola.
Pročitajte kako se pravi salata od karfiola, zelene boranije i tikvice.
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem