Ukoliko želite užinu ili prilog uz ručak, kroketi od karfiola su savršena opcija. Možda ćete želeti da probate i karfiol zapečen sa sirom. Kroketi su sami po sebi masni pa karfiol osvežava i ubija ukus ulja. Evo kako da napravite krokete od karfiola!
Sastojci:
- ½ karfiola, iseckanog na cvetove
- 200 ml mleka
- 6 kašika običnog brašna
- 25 g putera
- 50 g čedar sira, rendanog
- 50 g sušenih prezli
- 25 g parmezana, sitno narendanog
- 1 jaje, umućeno
- ulje, za duboko prženje
Recept za krokete od karfiola
Prokuvajte karfiol
Za krokete od karfiola prvo stavite cvetove karfiola u veliku šerpu i prelijte ključalom vodom. Dovedite do ključanja i kuvajte 5 minuta ili dok ne omekša. Dobro ocedite pa ostavite da se ohladi. Kada se dovoljno ohlade, iseckajte ih na male komade i ostavite po strani.
Prokuvajte brašno, mleko i puter
Sipajte mleko u šerpu sa polovinom brašna i dodajte puter. Umutite i lagano dovedite do ključanja sve vreme mešajući dok smesa ne postane glatka i gusta. Dodajte kuvani karfiol i čedar i dobro promešajte i začinite po ukusu solju i biberom. Ostavite da se ohladi u tepsiji. Kada se smesa od karfiola ohladi, raširite je na veliki papir za pečenje. Urolajte u dugu kobasicu i čvrsto umotajte u prozirnu foliju. Ohladite u frižideru najmanje sat vremena ili preko noći.
Pržite komade karfiola
Preostalo brašno sipajte na tanjir i začinite solju i biberom. Na drugom tanjiru pomešajte prezle i parmezan, a zatim stavite činiju sa razmućenim jajetom. Odmotajte fil od karfiola i isecite na 12 komada i uvaljajte u male oblike kobasica da formiraju unutrašnjost kroketa – dobro je staviti malo ulja na ruke, jer je smesa prilično lepljiva. Svaku prvo stavite u brašno i uvaljajte da se premazuju. Zatim ih umočite u jaje, a zatim u mrvice parmezana. Šerpu srednje veličine napunite uljem do pola i zagrevajte dok ulje ne dostigne 180C. Pržite 15-20 sekundi.
Servirajte krokete
Propržite 3 ili 4 kroketa odjednom u ulju, podižući ih kada porumene pomoću šuplje kašike. Ostavite ih da se ocede na tanjiru obloženom kuhinjskim papirom dok se svi kroketi ne isprže. Uživajte u kroketima od karfiola!
Pročitajte kako se prave odresci karfiola sa puterom od kapara i prezlom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem