Karfiol spada u povrće koje se ne sprema tako često, a obično ga ljudi pohuju. Ipak, za karfiol postoji puno raznovrsnih recepata i ne zna se koji je lepši. Kako je u toku Uskršnji post, mi vam predlažemo da napravite kraljevski posni karfiol za 3 preliva i proprženim povrćem. Preukusan je, a možete da ga služite kao zasebno jelo ili kao prilog.
Sastojci:
- 1 karfiol
- 2 kašičice marinara sosa
- 1 kašičica slatke paprike
- 2 kašike maslinovog ulja
- 250 g posnog jogurta
- 1/2 limuna
- 1 čen belog luka
- 1 kašika meda
- 1 crveni luk
- 1 ljuta paprika
- 3 kašike pinjola
- 2 kašike tahinija
- 1 kašika soja sosa
- 3 kašike vode
Recept za posni karfiol sa povrćem:
Ispecite karfiol
Celu glavicu karfiol stavite u šerpu i prelijte vodom. Poklopite i kuvajte dok ne proključa, pa ostavite na šporetu još 5 minuta. U posudi pomešajte marinara sos, slatku papriku i maslinovo ulje i sve dobro sjedinite. Karfiol procedite i stavite u vatrostalnu posudu, pa premažite ceo umakom koji ste napravili. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minuta.
Napravite preliv sa jogurtom
Pomešajte jogurt, sok od limuna, mleveni beli luk i med. Sve dobro sjedinite, pa stavite na tacnu. Preko stavite karfiol.
Propržite povrće
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani luk, pa kada omekaša dodajte na kolutove sečenu ljutu papriku i pinjole. Kada pinjoli dobiju zlatnu boju sklopite sa šporeta.
Napravite preliv od tahinija
Pomešajte tahini, sojin sos i vodu, pa premažite preko karfiola. Pospite proprženim povrćem i služite.
Pročitajte i ovo: Karfiol zapečen sa sirom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem