Karfiol spada u povrće koje se ne sprema tako često, a obično ga ljudi pohuju. Ipak, za karfiol postoji puno raznovrsnih recepata i ne zna se koji je lepši. Kako je u toku Uskršnji post, mi vam predlažemo da napravite kraljevski posni karfiol za 3 preliva i proprženim povrćem. Preukusan je, a možete da ga služite kao zasebno jelo ili kao prilog. 

Sastojci:

  • 1 karfiol
  • 2 kašičice marinara sosa 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 2 kašike maslinovog ulja 
  • 250 g posnog jogurta 
  • 1/2 limuna
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika meda 
  • 1 crveni luk
  • 1 ljuta paprika
  • 3 kašike pinjola
  • 2 kašike tahinija 
  • 1 kašika soja sosa 
  • 3 kašike vode

Recept za posni karfiol sa povrćem:

13:43
Korak 1

Ispecite karfiol 

Celu glavicu karfiol stavite u šerpu i prelijte vodom. Poklopite i kuvajte dok ne proključa, pa ostavite na šporetu još 5 minuta. U posudi pomešajte marinara sos, slatku papriku i maslinovo ulje i sve dobro sjedinite. Karfiol procedite i stavite u vatrostalnu posudu, pa premažite ceo umakom koji ste napravili. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minuta. 

13:44
Korak 2

Napravite preliv sa jogurtom

Pomešajte jogurt, sok od limuna, mleveni beli luk i med. Sve dobro sjedinite, pa stavite na tacnu. Preko stavite karfiol. 

13:44
Korak 3

Propržite povrće 

U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani luk, pa kada omekaša dodajte na kolutove sečenu ljutu papriku i pinjole. Kada pinjoli dobiju zlatnu boju sklopite sa šporeta. 

13:51
Korak 4

Napravite preliv od tahinija 

Pomešajte tahini, sojin sos i vodu, pa premažite preko karfiola. Pospite proprženim povrćem i služite. 

Pročitajte i ovo: Karfiol zapečen sa sirom

BONUS VIDEO: 

"MAJKE I SNAJKE" UGOSTILE POZNATU INFLUENSERKU! Anastasija Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola Kurir

(StvarUkusa/S.B.)