Šnicle od karfiola sa sosom od paprike su vrlo aromatične i odlična zamena za meso. Ne samo što vizuelno podsećaju na pravu šniclu već su i odlino začinjene pa je ručak prava gozba. Prave se uz pire od pasulja, koji dopunjuje ukus šnicli. Možda ćete želeti da napravite i sojine šnicle u belom vinu. Evo kako se prave šnicle od karfiola sa sosom od paprike!

Sastojci:

  • 1 veliki karfiol
  • 45 g kukuruznog brašna, plus ½ kašičice dodatno pomešane sa 50 ml hladne vode
  • 1 kašičica paprike u prahu
  • 2 srednja jajeta
  • 100 g sušenih prezli
  • 1 kg i 200 g pasulja
  • 150 ml pavlake za kuvanje
  • 2 kašike ulja
  • ½ male veze sveže žalfije, ubranih listova
  • 1 crvena ljuta papričica, seckana
  • rendana kora i sok od ½ limuna

Recept za šnicle od karfiola sa sosom od paprike

11:35
Korak 1

Zagrejte rernu

Za šnicle od karfiola sa sosom od paprike iseckajte listove karfiola, pa ostavite sa strane. Isecite glavu karfiola na 4 debele kriške kroz stabljiku tako da drži svaku krišku zajedno. Zagrejte rernu na 180°C.

11:39
Korak 2

Umešajte karfiol u prezle

Pomešajte 45 g kukuruznog brašna, ¼ kašičice paprike i so i biber u širokoj plitkoj činiji, umutite jaja u posebnoj širokoj plitkoj činiji i stavite prezle. Svaku krišku karfiola pospite mešavinom brašna, otresite višak, zatim premažite jajima i na kraju prezlama, lagano tapkajući mrvice da pokriju karfiol.

11:39
Korak 3

Napravite pire od pasulja

Oceđeni pasulj stavite u šerpu, dodajte vodu, pa prokuvajte. Stavite karfiol na paru i kuvajte na pari 1 minut, a zatim ostavite sa strane. Izgnječite kuvani pasulj sa vodu za kuvanje i sa 1 kašikom pavlake za kuvanje, a zatim začinite i umešajte karfiol.

11:39
Korak 4

Pecite kriške karfiola

Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri i propržite listove žalfije dok ne postanu hrskavi. Odložite listove i sipajte polovinu ulja u malu činiju. U istom tiganju pržite kriške karfiola 1-2 minuta sa svake strane da porumene, a zatim ih prebacite u plehu obložen folijom u rerni na 180 stepeni. Pecite 12-15 minuta dok ne omekšaju.

11:39
Korak 5

Servirajte karfiol

Obrišite tiganj i pržite papričicu na izdvojenom ulju na srednjoj vatri 1 minut. Dodajte preostalu pavlaku, mešavinu kukuruznog brašna i vode i ostatak paprike, pa mešajte 1 minut dok se malo ne zgusne. Umešajte limunovu koricu i sok, zatim probajte i začinite. Karfiol servirajte na kaši od pasulja sa sosom od paprike, ukrašen listovima žalfije. Uživajte u šniclama od karfiola sa sosom od paprike!

Pročitajte kako se prave pileće šnicle sa belim lukom spremne za 10 minuta

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača Izvor: Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača

StvarUkusa/L.S.