Šnicle od karfiola sa sosom od paprike su vrlo aromatične i odlična zamena za meso. Ne samo što vizuelno podsećaju na pravu šniclu već su i odlino začinjene pa je ručak prava gozba. Prave se uz pire od pasulja, koji dopunjuje ukus šnicli. Možda ćete želeti da napravite i sojine šnicle u belom vinu. Evo kako se prave šnicle od karfiola sa sosom od paprike!
Sastojci:
- 1 veliki karfiol
- 45 g kukuruznog brašna, plus ½ kašičice dodatno pomešane sa 50 ml hladne vode
- 1 kašičica paprike u prahu
- 2 srednja jajeta
- 100 g sušenih prezli
- 1 kg i 200 g pasulja
- 150 ml pavlake za kuvanje
- 2 kašike ulja
- ½ male veze sveže žalfije, ubranih listova
- 1 crvena ljuta papričica, seckana
- rendana kora i sok od ½ limuna
Recept za šnicle od karfiola sa sosom od paprike
Zagrejte rernu
Za šnicle od karfiola sa sosom od paprike iseckajte listove karfiola, pa ostavite sa strane. Isecite glavu karfiola na 4 debele kriške kroz stabljiku tako da drži svaku krišku zajedno. Zagrejte rernu na 180°C.
Umešajte karfiol u prezle
Pomešajte 45 g kukuruznog brašna, ¼ kašičice paprike i so i biber u širokoj plitkoj činiji, umutite jaja u posebnoj širokoj plitkoj činiji i stavite prezle. Svaku krišku karfiola pospite mešavinom brašna, otresite višak, zatim premažite jajima i na kraju prezlama, lagano tapkajući mrvice da pokriju karfiol.
Napravite pire od pasulja
Oceđeni pasulj stavite u šerpu, dodajte vodu, pa prokuvajte. Stavite karfiol na paru i kuvajte na pari 1 minut, a zatim ostavite sa strane. Izgnječite kuvani pasulj sa vodu za kuvanje i sa 1 kašikom pavlake za kuvanje, a zatim začinite i umešajte karfiol.
Pecite kriške karfiola
Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri i propržite listove žalfije dok ne postanu hrskavi. Odložite listove i sipajte polovinu ulja u malu činiju. U istom tiganju pržite kriške karfiola 1-2 minuta sa svake strane da porumene, a zatim ih prebacite u plehu obložen folijom u rerni na 180 stepeni. Pecite 12-15 minuta dok ne omekšaju.
Servirajte karfiol
Obrišite tiganj i pržite papričicu na izdvojenom ulju na srednjoj vatri 1 minut. Dodajte preostalu pavlaku, mešavinu kukuruznog brašna i vode i ostatak paprike, pa mešajte 1 minut dok se malo ne zgusne. Umešajte limunovu koricu i sok, zatim probajte i začinite. Karfiol servirajte na kaši od pasulja sa sosom od paprike, ukrašen listovima žalfije. Uživajte u šniclama od karfiola sa sosom od paprike!
Pročitajte kako se prave pileće šnicle sa belim lukom spremne za 10 minuta
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom