Musaka sa patlidžanima je vrlo kalorična i sočna. Pravi se po istom principu kao i musaka sa krompirom, ali joj patlidžan daje poseban šmek i uz to osvežava. Možda ćete želeti da napravite i musaka rolnice sa patlidžanom. A evo kako da napravite musaku sa patlidžanima!
Sastojci:
- 1,5 kg patlidžana isečenih na kriške
- 2 kašike maslinovog ulja
- 400 g mlevenog mesa
- 2 glavice luka, sitno iseckane
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika suve mešavine začinska
- 250 g kuvanog sočiva
- 680 g paradajz pirea
- 500 g grčkog jogurta bez masti
- 3 velika jajeta
- 20 g parmezana
Recept za musaku sa patlidžanima
Pecite kriške patlidžana
Za musaku sa patlidžanima prvo u velikoj činiji prelijte kriške patlidžana sa polovinom ulja i začinite. Polovinu kriški patlidžana raširite na pleh i pecite oko 12 minuta, okrećući jednom, dok ne omekšaju. Ponovite sa preostalim kriškama patlidžana, pa ostavite sa strane.
Zagrejte rernu
U međuvremenu, zagrejte rernu na 180°C. Stavite veliki tiganj na srednju vatru, a zatim pržite mleveno meso u 2 serije, ostavljajući ispečeno mleveno meso na tanjir. Malo smanjite vatru, dodajte preostalo ulje i pržite luk 10 minuta dok ne porumeni i omekša. Umešajte cimet i začine u poslednjem minutu.
Skuvajte meso
Za musaku sa patlidžanima dodajte zapečeno mleveno meso, sočivo i malo soli i bibera u tiganj. Sipajte paradajz pire i dobro promešajte, dovedite do ključanja, pokrijte lagano, a zatim smanjite vatru i kuvajte 15 minuta. U međuvremenu umutite jogurt i jaja u činiji sa većinom parmezana. Začinite solju i biberom.
Stavite sve u posudu za pečenje
Stavite polovinu patlidžana u dno posude za pečenje i na vrh stavite mešavinu sa mlevenim mesom, a zatim i preostale patlidžane. Kašikom prelijte mešavinu jogurta, šireći je po ivicama zadnjom stranom kašike. Pospite preostalim parmezanom, pa pecite 30 minuta ili dok ne porumeni. Pustite da musaka odstoji 5-10 minuta pre serviranja. Uživajte u musaki sa patlidžanom!
Pročitajte kako se pravi musaka sa belim mesom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem