Krompiruša je pored bureka jedna od omiljenih pita. Domaće pite su uvek ukusnije od kupovnih, a pomoću ovog recepta napravićete najbolju krompirušu. Super je što pitu sa krompirom možete da jedete i u toku posta, a pravi se zaista lako i od jeftinih sastojaka. 

Sastojci:

  • 800 g kora za pitu 
  • 200 ml ulja
  • 200 ml vode 
  • 2 crna luka 
  • 1 praziluk 
  • 1,5 kg krompira


Recept za posnu pitu krompirušu:

17:54
Korak 1

Ispržite luk i krompir

U tiganju na malo ulja propržite sitno seckan crni luk, kao i praziluk. Kada on omekša dodajte krompir koji ste prethodno izrendali i dobro procedili. Posolite i pobiberite, pa posle 5 minuta sklonite sa šporeta. 

17:56
Korak 2

Napravite pitu 

Uzmite jednu koru, premažite uljem, pa stavite drugu koru. Opet premažite uljem, pa stavite nadev od krompira i luka. Urolajte i ređajte u pleh koji ste premazali uljem. 

17:56
Korak 3

Pecite krompirušu 

Pecite krompirušu u rerni na 250°C oko 10 minuta, pa smanjite temepraturu na 200°C i pecite još 30 minuta. 

18:00
Korak 4

Prelijte pitu 

Preostalo ulje pomešajte sa vrelom vodom koju ste posolili i prelijte preko vruće pite. 

Pročitajte i ovo: Krompiruša sa heljdinim korama

BONUS VIDEO: 

Instagram/yuliia.senych  Pita torta sa višnjama

(StvarUkusa/S.B.)