Sigurno ste bar jednom do sada pravili pitukrompirušu. Ako želite da probate poboljšanu verziju čuvene pite krompiruše, onda predlažemo da isprobate ovaj recept. Kore se premazuju pavlakom, jajima i mlekom, pa je sama pita mnogo sočnija. Takođe, ovu pitu možete da pravite i sa domaćim korama, a odlična je za doručak ili večeru. 

Sastojci: 

  • 750 g krompira
  • 1 crni luk
  • 1 kašičica slatke začinske paprike
  • 1 ravna kašičica bibera
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • Za premazivanje kora:
  • 5-6 punih kašika kisele pavlake
  • 3 kašike mleka
  • 3 kašike ulja
  • 2 jajeta
  • Za premazivanje pite: 
  • 1 jaje
  • 2-3 kašike mleka

Recept za pitu krompirušu sa gotovim korama: 

Krompir oljuštite i isecite na kockice, pa ga skuvajte. Dok se krompir za pitu kuva, u tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk. Sipajte malo vode, pa dodajte slatku papriku, bosiljak i biber. Lepo promešajte. U drugoj posudi pomešajte kiselu pavlaku, mleko, ulje i jaja i sve to dobro sjedinte. Gotovo krompir procedite i začinite, pa ispasirajte, a onda dodajte proprženi luk i promešajte. Prvu koru premažite smesom sa jajima, pa preko stavite drugu koru, opet premažite smesom sa jajima, pa stavite treću koru. Treću koru premažite ispasiranim krompirom. Zatim malo savijte ivice i urolajte pitu krompirušu. Pitu ređajte u pleh obložen pek papirom. Ponavaljajte proces sve dok imate sastojke. Gotove pite krompiruše premažite jajetom koje ste umutili sa mlekom. Isecite na parčiće, pa pecite pitu u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 

Pročitajte i ovo: Napravite savršen preliv za pitu krompirušu

BONUS VIDEO: 

Pita sa sirom Instagram/tamara.vucic.serbia

Izvor: StvarUkusa