Riba se u Srbiji uglavnom jede u toku posta, a njema priprema je jednostavna. Možete da je spremite na milion načina, a mi vam donosimo sjajan recept za šarana u crvenom sosu i posutog sirom. Ovako pripremljena riba će vas sigurno oduševiti, a zbog sosa i sira, prilog vam nije potreban.
Sastojci:
- 1 šaran
- so, biber, slatka paprika
- 2 crna luka
- 120 g putera
- 2 crvene paprike
- 1 žuta paprika
- 2 kašike ulja
- 4 paradajza
- 4 čena belog luka
- 1 veza peršuna
- 80 g biljnog sira
Recept za pečenog šarana u crvenom sosu i sa sirom:
Očisitite šarana
Isecite ribu po dužini, pa izvadite iznutrice. Isecite peraja i dobro je operite. Zasecite je po dužini (sa obe strane) i isecite rep. Ako ne umete sami da očistite ribu, možete da zamolite da vam je očiste u ribarnici.
Začinite ribu
Ribu posolite, pobiberite i pospite začinskom paprike. Lepo utrljajte. Ribu začinite spolja i iznutra, pa umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru nekih pola sata.
Pecite šarana
Iseckajte crni luk na rebarca, pa poređajte u tepsiju obloženu pek papirom. Stavite šarana preko luka, pa u svaki prorez stavite parče putera. Pokrijte pek papirom, pa aluminijumskom folijom. Pecite ribu u rerni na 180°C oko 40-45 minuta.
Napravite sos
Isecite paprike, pa ih dobro izblendirajte. U tiganj sipajte malo ulja, pa dodajte paprike i kuvajte dok sos ne krene da ključa. Zatim dobro izblendirajte paradajz sa belim lukom, pa dodajte u sos od paprika. Začinite po želji, pa poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi nekih 5 minuta.
Prelijte sos preko ribe
Izvadite ribu iz rerne, pa sipajte sos u tepsiju, pa dodajte seckani peršun i rendani sir. Vratite u rernu da se peče još 15 minuta.
Pročitajte i ovo: Najlakši način da očistite ribu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slavska salata sa kačkavaljem i majonezom
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo