Riba se u Srbiji uglavnom jede u toku posta, a njema priprema je jednostavna. Možete da je spremite na milion načina, a mi vam donosimo sjajan recept za šarana u crvenom sosu i posutog sirom. Ovako pripremljena riba će vas sigurno oduševiti, a zbog sosa i sira, prilog vam nije potreban.
Sastojci:
- 1 šaran
- so, biber, slatka paprika
- 2 crna luka
- 120 g putera
- 2 crvene paprike
- 1 žuta paprika
- 2 kašike ulja
- 4 paradajza
- 4 čena belog luka
- 1 veza peršuna
- 80 g biljnog sira
Recept za pečenog šarana u crvenom sosu i sa sirom:
Očisitite šarana
Isecite ribu po dužini, pa izvadite iznutrice. Isecite peraja i dobro je operite. Zasecite je po dužini (sa obe strane) i isecite rep. Ako ne umete sami da očistite ribu, možete da zamolite da vam je očiste u ribarnici.
Začinite ribu
Ribu posolite, pobiberite i pospite začinskom paprike. Lepo utrljajte. Ribu začinite spolja i iznutra, pa umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru nekih pola sata.
Pecite šarana
Iseckajte crni luk na rebarca, pa poređajte u tepsiju obloženu pek papirom. Stavite šarana preko luka, pa u svaki prorez stavite parče putera. Pokrijte pek papirom, pa aluminijumskom folijom. Pecite ribu u rerni na 180°C oko 40-45 minuta.
Napravite sos
Isecite paprike, pa ih dobro izblendirajte. U tiganj sipajte malo ulja, pa dodajte paprike i kuvajte dok sos ne krene da ključa. Zatim dobro izblendirajte paradajz sa belim lukom, pa dodajte u sos od paprika. Začinite po želji, pa poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi nekih 5 minuta.
Prelijte sos preko ribe
Izvadite ribu iz rerne, pa sipajte sos u tepsiju, pa dodajte seckani peršun i rendani sir. Vratite u rernu da se peče još 15 minuta.
Pročitajte i ovo: Najlakši način da očistite ribu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus