Riba se u Srbiji uglavnom jede u toku posta, a njema priprema je jednostavna. Možete da je spremite na milion načina, a mi vam donosimo sjajan recept za šarana u crvenom sosu i posutog sirom. Ovako pripremljena riba će vas sigurno oduševiti, a zbog sosa i sira, prilog vam nije potreban. 

Sastojci:

  • 1 šaran
  • so, biber, slatka paprika 
  • 2 crna luka 
  • 120 g putera 
  • 2 crvene paprike 
  • 1 žuta paprika 
  • 2 kašike ulja 
  • 4 paradajza 
  • 4 čena belog luka 
  • 1 veza peršuna 
  • 80 g biljnog sira 

Recept za pečenog šarana u crvenom sosu i sa sirom:

11:52
Korak 1

Očisitite šarana 

Isecite ribu po dužini, pa izvadite iznutrice. Isecite peraja i dobro je operite. Zasecite je po dužini (sa obe strane) i isecite rep. Ako ne umete sami da očistite ribu, možete da zamolite da vam je očiste u ribarnici. 

11:52
Korak 2

Začinite ribu 

Ribu posolite, pobiberite i pospite začinskom paprike. Lepo utrljajte. Ribu začinite spolja i iznutra, pa umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru nekih pola sata. 

11:52
Korak 3

Pecite šarana

Iseckajte crni luk na rebarca, pa poređajte u tepsiju obloženu pek papirom. Stavite šarana preko luka, pa u svaki prorez stavite parče putera. Pokrijte pek papirom, pa aluminijumskom folijom. Pecite ribu u rerni na 180°C oko 40-45 minuta.

11:52
Korak 4

Napravite sos

Isecite paprike, pa ih dobro izblendirajte. U tiganj sipajte malo ulja, pa dodajte paprike i kuvajte dok sos ne krene da ključa. Zatim dobro izblendirajte paradajz sa belim lukom, pa dodajte u sos od paprika. Začinite po želji, pa poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi nekih 5 minuta. 

12:37
Korak 5

Prelijte sos preko ribe 

Izvadite ribu iz rerne, pa sipajte sos u tepsiju, pa dodajte seckani peršun i rendani sir. Vratite u rernu da se peče još 15 minuta.

Pročitajte i ovo: Najlakši način da očistite ribu

BONUS VIDEO: 

Instagram/pp_recepti_kbzu Kako se čisiti riba

(StvarUkusa/S.B.)