Musaka sa patlidžanom i sočivom je vrlo saftna zbog paradajz paste i seckanog paradajza. Možete da je napravite i u posnoj varijanti, ako želite. Ukoliko volite musaku možda ćete želeti da napravite i musaka rolnice sa patlidžanom. Evo kako se pravi musaka sa patlidžanom i sočivom.

Sastojci:

  • 15 ml soja sosa
  • 80 g rendanog kačkavalja
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 400 g sočiva iz konzerve
  • 1 kocka od povrća
  • 5 g peršuna
  • 400 g krompira
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika paradajz paste
  • 250 g seckanog paradajza
  • 1 patlidžan
  • 1 crveni luk
  • Maslac
  • brašno
  • mleko
  • maslinovo ulje
  • so

Recept za musaku sa patlidžanom i sočivom

10:08
Korak 1

Zagrejte rernu

Za musaku sa patlidžanom i sočivom zagrejte rernu na 200°C. Stavite vodu u lonac i pustite da provri. Krompir isecite na tanke ploške. Dodajte ploške krompira u lonac sa ključalom vodom uz prstohvat soli, prokuvajte na jakoj vatri i kuvajte 7-8 minuta ili dok ne omekša. Kada je kuvan ocedite ga i stavite na stranu. U međuvremenu, odstranite zelene stabljike sa patlidžana i isecite ga na četvrtine po dužini, a zatim sitno naseckajte. Zagrejte maslinovo ulje na velikom tiganju i na jakoj vatri. Dodajte isečen patlidžan i pržite 2-3 minuta sa svake strane.

10:11
Korak 2

Izdinstajte luk

U međuvremenu oljuštite i sitno iseckajte crveni luk. Isprženi patlidžan prebacite u tanjir i vratite tiganj na srednju vatru sa malo maslinovog ulja. Kada se zagreje, dodajte seckani crni luk sa prstohvatom soli i dinstajte 4-5 minuta ili dok ne omekša. U međuvremenu, ponovo stavite vodu da provri. Očistite i sitno iseckajte beli luk. Rastvorite povrtnu kocku u 150 ml kuvane vode. Ocedite i isperite sočivo iz konzerve.

10:11
Korak 3

Skuvajte povrće

Kada luk omekša, dodajte seckani beli luk, sušeni origano, paradajz pastu i mleveni cimet i kuvajte 30 sekundi. Omekšali patlidžan vratite u tiganj i dodajte oceđeno sočivo, seckani paradajz, bujon od povrća i soja sos. Sve dobro promešajte i stavite da provri na jakoj vatri. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte. U loncu zagrejte puter. Kada se istopi, dodajte brašno i mešajte drvenom kašikom 1-2 minuta dok se ne formira pasta. Postepeno umutite mleko, malo po malo i kuvajte 5-7 minuta ili dok ne ostane glatki, gust sos. Bogato posolite.

10:12
Korak 4

Pecite musaku

Prebacite mešavinu patlidžana i sočiva u vatrostalnu posudu. Odozgo stavite krompir, pa sve prelijte bešamel sosom. Narendajte kačkavalj preko svega. Stavite vatrostalnu posudu u rernu na 15-20 minuta dok ne porumeni. U međuvremenu sitno iseckajte peršun. Servirajte musaku i ukrasite seckanim peršunom. Uživajte u musaki sa patlidžanom i sočivom.

Pročitajte i nikad lakši recept za musaku iz tiganja

BONUS VIDEO

Lažna musaka sa bundevom instagram/cookistwow

StvarUkusa/L.S.