Musaka se pravi u mnogim zemljema, a jedna od najpoznatijih je i grčka. U Srbiji se ona često priprema sa mlevenim mesom i kromirom, pa se preliva jajima i pavlakom. Danas postoji dosta različitih recepata za ovo jelo, a mi vam donosimo najbolji. Napravite musaku bez mesa, ali jednako ukusnu kao i onu sa mesom. Kombinacija krompira, brokolija i dve vrste sira je prosto savršena i niko neće odbiti parče. 

Sastojci:

  • 1 brokoli
  • 500 g krompira 
  • 40 g parmezana
  • 55 g putera 
  • 50 g brašna 
  • 500 ml mleka
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića
  • mocarela ili neki drugi tvrdi sir

Recept za musaku sa brokolijem:

17:31
Korak 1

Pripremite povrće

Brokoli isecite na cvetove, pa kratko blanširajte u ključaloj vodi. Krompir isecite na kolutove, pa ga kuvajte nekih 10-15 minuta. 

17:31
Korak 2

Napravite bešamel

U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno. Pržite, uz neprestano mešanje, dok ne dobije boju. Zatim sipajte mleko i sve vreme mešajte da se sastojci lepo sjedine. Posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Kuvajte dok se sos malo ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte parmezan, pa promešajte. 

17:31
Korak 3

Ređajte musaku

Tepsiju nauljite i stavite pek papri na dno. Nauljite i ivice. Sipajte bešamel da pokrije dno, pa poređajte krompir. Opet prelijte bešamelom, pa pospite rendanom mocarelom ili nekim drugim tvrdim sirom. Poređajte brokoli i opet sipajte sos, pa pospite sirom. Zatim poređajte krompir, pa sipajte sos i pospite sir. Zatim poređajte brokoli i opet sipajte bešamel sos i pospite sirom. Pecite musaku u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta. 

Pročitajte i ovo: Musaka u obliku cveta

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow Lažna musaka sa bundevom

(StvarUkusa/S.B.)