Musaka se pravi u mnogim zemljema, a jedna od najpoznatijih je i grčka. U Srbiji se ona često priprema sa mlevenim mesom i kromirom, pa se preliva jajima i pavlakom. Danas postoji dosta različitih recepata za ovo jelo, a mi vam donosimo najbolji. Napravite musaku bez mesa, ali jednako ukusnu kao i onu sa mesom. Kombinacija krompira, brokolija i dve vrste sira je prosto savršena i niko neće odbiti parče.
Sastojci:
- 1 brokoli
- 500 g krompira
- 40 g parmezana
- 55 g putera
- 50 g brašna
- 500 ml mleka
- 1/2 kašičice muskatnog oraščića
- mocarela ili neki drugi tvrdi sir
Recept za musaku sa brokolijem:
Pripremite povrće
Brokoli isecite na cvetove, pa kratko blanširajte u ključaloj vodi. Krompir isecite na kolutove, pa ga kuvajte nekih 10-15 minuta.
Napravite bešamel
U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno. Pržite, uz neprestano mešanje, dok ne dobije boju. Zatim sipajte mleko i sve vreme mešajte da se sastojci lepo sjedine. Posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Kuvajte dok se sos malo ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte parmezan, pa promešajte.
Ređajte musaku
Tepsiju nauljite i stavite pek papri na dno. Nauljite i ivice. Sipajte bešamel da pokrije dno, pa poređajte krompir. Opet prelijte bešamelom, pa pospite rendanom mocarelom ili nekim drugim tvrdim sirom. Poređajte brokoli i opet sipajte sos, pa pospite sirom. Zatim poređajte krompir, pa sipajte sos i pospite sir. Zatim poređajte brokoli i opet sipajte bešamel sos i pospite sirom. Pecite musaku u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
Pročitajte i ovo: Musaka u obliku cveta
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom