Boraniju možete da pravite na milion načina, a mi vam danas donosimo sjajan recept za musaku. Dodajte boraniji pirinač i pečurke i napravite jeftino posno jelo koje će se dopasti celoj porodici. Priprema je najjednostavnija moguća, a sve što treba da uradite jeste da pomešate sve sastojke i prvo kratko propržite, a onda i ispečete. Boranija po ovom receptu može da se jede i u toku Božićnog posta.

Sastojci: 

  • 1 crni luk 
  • 3 čena belog luka 
  • 1/2 kašičice sitno seckane majčine dušice
  • 2 šolje sveže boranije
  • 1 šolja integralnog pirinča
  • 1,5 šolja bujona od povrća
  • 350 g mešanih pečuraka po izboru

Recept za musaku sa boranijom, pirinčem i pečurkama: 

Isecite crni luk na rebarca, pa propržite na malo zagrejanog ulja dok ne dobije zlatnu boju. Zatim dodajte i mleveni beli luk, pa pržite još minut. Nakon toga dodajte seckane pečurke, začinite po želji i pospite seckanu majčinu dušicu. Sklonite sa šporeta, pa dodajte boraniju i pirinač koji ste prethodno oprali. Sipajte bujon i lepo promešajte. Sipajte u tepsiju, pa pokrijte providnom folijom i pecite musaku sa boranijom u zagrejanoj rerni na 200°C oko 45-55 minuta. Nekih 10 minuta pred kraj skinite foliju i tako pecite.

Pročitajte i ovo: Boranija sa krompirom i slaninom

BONUS VIDEO: 

Milica Radović Zapečena boranija sa slaninom

(StvarUkusa/S.B.)