Boranija je izuzetno zdrava i od nje možete praviti razna jela. Možete spremiti musaku od boranije ili obrok salatu. Deca je naročito ne vole, ali mi vam predlažemo recept sa boranijom koji će obožavati! Dodaje se pržena slanina, a boranija se krčka i u začinima i pilećem bujonu. Pred kraj se dodaje i isekcan krompir, pa je sigurno da će sve generacije uživati u ukusu boranije sa krompirom i slaninom.

Sastojci:

  • 8-10 debljih šnita slanine
  • 450 g crvenog krompira
  • 450-900 g boranije
  • 1 glavica luka
  • 1 kašika paste belog luka
  • 1 kockica za pileću supu
  • 4 šolje vrele vode
  • 3 kašike putera
  • so po ukusu
  • mleveni biber po ukusu
  • beli luk u prahu po ukusu
  • začinske ljute papričice

Recept za boraniju sa slaninom i krompirom:

Iseckajte crni luk i crveni krompir, kao i slaninu. Potom propržite iseckanu slaninu na srednjoj vatri dok ne postane hrskava, pa ubacite iseckan crni luk i zajedno prodinstajte nekoliko minuta. Dodajte pastu belog luka, pa dobro promešajte. Kockicu za pileću supu razmutite u vreloj vodi, pa bujon dodajte u tiganj. Promešajte i kada smesa provri, dodajte iseckanu boraniju. Poklopite boraniju i ostavite oko 15 minuta da se kuva. Dodajte mleveni biber, so i začinsku ljutu papriku po ukusu, pa promešajte. Promešajte, pa dodajte 2 kašike putera. Ubacite iseckan krompir, promešajte, pa ostavite da se boranija krčka dok krompir ne postane mekan (otprilike 15 minuta). Pred kraj kuvanja boranije sa slaninom i krompirom dodajte još 1 kašiku putera i ostavite da se krčka još 5 minuta otprilike. Po želji, dodajte još soli, bibera ili začinske ljute papričice. Preporučujemo i najjednostavniji recept za zelenu boraniju.

BONUS VIDEO:

Milica Radović Zapečena boranija sa slaninom

 Izvor: StvarUkusa