Boranija može da se služi kao prilog, ali i kao samostalan obrok. Pravi se na najrazličitije načine, a često se koristi i u salatama. Ako volite da je jedete, a nikada je niste spremali, onda vam predlažemo ovaj jednostavan recept. A kako je u toku i Petrovdanski post ovaj posni ručak će vas oduševiti, pogotovo što se praktično sam kuva. A ako ste boraniju već spremali, pročitajte i kako da poboljšate njen ukus samo jednim sastojkom.

  • Sastojci: 
  • 500 g boranije
  • 2 srednja crna luka
  • 3 čena belog luka
  • 3 paradajza
  • 1 kašičica paradajz paste
  • 2 kocke šećera
  • 55 ml maslinovog ulja

Priprema: 
Crni i beli luk sitno iseckajte, a boraniju očistite. Paradajzu ogulite kožicu i sitno ga iseckajte. U tiganj poređajte u slojevima luk, boraniju i secakni paradajz. Začinite po želji, dodajte paradajz pastu, pa stavite kocke šećera i prelijte maslinovim uljem. Poklopite i krčkajte nekih sat vremena, pa sklonite sa šporeta i ostavite još 10 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa