U toku je Petrovdanski post i ako želite da se počastite preukusnim kolačem, mi vam predlažemo da probate urmašicesa kokosom. Ovaj tradicionlani bosanski kolač koji se pravi od testa, pa preliva sirupom je neverovatno slastan, a posna verzija je još bolja, ako je to moguće. U posne urmašice se dodaju se kokos, kao i omiljeno srpsko piće, a to je pivo. 

  • Sastojci: 
  • 400 ml ulja
  • 200 ml piva
  • 3 kašike kokosa
  • 700 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • orah ili lešnik 
  • Za sirup:
  • 600  šećera
  • 500 ml vode
  • 1/2 limuna

Priprema:

U šerpu sipajte ulje i pivo, pa ostavite da proključa. Zatim sklonite sa šporeta i dodajte kokos, kao i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobro sjedinite sastojke da formirate testo, pa ostavite da se ohladi. Uzmite delove testa i oblikujte loptice. Svaku pritisnite na rende, na sredinu stavite orah ili lešnik i urolajte. Ređajte na pleh koji ste premazali uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa stavite isečen limun. Kuvajte dok se ne napravi sirup. Prelijte vreo sirup preko urmašica koje su se ohladile. 

Izvor: Stvar ukusa