Ćufte su vrlo zastupljeno jelo na našim prostorima. Pored klasičnih recepata, od ćufti možete čak spremiti i supu, baš kao Italijani. Za danas predlažemo jedno vrlo simpatično i dekorativno jelo sa ćuftama. Nakon krčkanja u paradajz sosu, raspoređuju se po gnezdima od špageta. Špagete se najpre skuvaju, pa zapeku sa mocarelom i parmezanom. Po želji, možete ove ćufte u špagetama posudi sa još malo parmezana.
Sastojci:
- Za ćufte i sos:
- 450 g mlevenog mesa
- 2 kašike kečapa
- 1 kašika vorčester sosa
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- 1 kašičica soli + 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica bibera + 1/2 kašičice bibera
- 1 konzerva paste paradajz sosa
- 1 kašičica italijanske mešavine začina
- Za gnezda:
- 300 g špageta
- 2 belanca
- 1/4 šolje parmezana
- 1/4 šolje mocarele
- 2 kašike bosiljka (opciono)
Recept za ćufte u gnezdima od špageta i mocarele:
U činiju ubacite meso, pa dodajte kečap, vorčester sos. beli i crni luk u prahu, so i biber, pa dobro sjedinite sastojke za ćufte. Oblikujte ćufte rukama, pa zagrejte manju količinu ulja na tiganju i pržite ih dok ne poprime braonkastu boju. U tiganj dodajte pastu paradajz sosa, italijansku mešavinu začina, jednu polovinu kašičice soli i bibera, pa promešajte. Ostavite da smesa sa ćuftama provri, a potom smanjite vatru i krčkajte oko 10 minuta. U međuvremenu, u šerpu ubacite vodu, posolite po ukusu, pa kad proključa dodajte špagete. Skuvajte ih prema uputstvu, pa ih i ubacite u činiju i dodajte belanca, parmezan i mocarelu, pa dobro promešajte. Pleh za mafine premažite, pa rasporedite špagete u kalupe. Pecite na 200°C oko 12-15 minuta. Nakon toga, izvadite špagete iz kalupa, pa na svaku pojedinačno stavite ćuftu. Po želji, ukrasite ćufte seckanim bosiljkom, a možete i posuti malo parmezana. Preporučujemo i ćufte od šarana u paradajz sosu.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem