Ćufte su vrlo zastupljeno jelo na našim prostorima. Pored klasičnih recepata, od ćufti možete čak spremiti i supu, baš kao Italijani. Za danas predlažemo jedno vrlo simpatično i dekorativno jelo sa ćuftama. Nakon krčkanja u paradajz sosu, raspoređuju se po gnezdima od špageta. Špagete se najpre skuvaju, pa zapeku sa mocarelom i parmezanom. Po želji, možete ove ćufte u špagetama posudi sa još malo parmezana.
Sastojci:
- Za ćufte i sos:
- 450 g mlevenog mesa
- 2 kašike kečapa
- 1 kašika vorčester sosa
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- 1 kašičica soli + 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica bibera + 1/2 kašičice bibera
- 1 konzerva paste paradajz sosa
- 1 kašičica italijanske mešavine začina
- Za gnezda:
- 300 g špageta
- 2 belanca
- 1/4 šolje parmezana
- 1/4 šolje mocarele
- 2 kašike bosiljka (opciono)
Recept za ćufte u gnezdima od špageta i mocarele:
U činiju ubacite meso, pa dodajte kečap, vorčester sos. beli i crni luk u prahu, so i biber, pa dobro sjedinite sastojke za ćufte. Oblikujte ćufte rukama, pa zagrejte manju količinu ulja na tiganju i pržite ih dok ne poprime braonkastu boju. U tiganj dodajte pastu paradajz sosa, italijansku mešavinu začina, jednu polovinu kašičice soli i bibera, pa promešajte. Ostavite da smesa sa ćuftama provri, a potom smanjite vatru i krčkajte oko 10 minuta. U međuvremenu, u šerpu ubacite vodu, posolite po ukusu, pa kad proključa dodajte špagete. Skuvajte ih prema uputstvu, pa ih i ubacite u činiju i dodajte belanca, parmezan i mocarelu, pa dobro promešajte. Pleh za mafine premažite, pa rasporedite špagete u kalupe. Pecite na 200°C oko 12-15 minuta. Nakon toga, izvadite špagete iz kalupa, pa na svaku pojedinačno stavite ćuftu. Po želji, ukrasite ćufte seckanim bosiljkom, a možete i posuti malo parmezana. Preporučujemo i ćufte od šarana u paradajz sosu.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa