Podvarak je jedno od najzastupljenijih jela u srpskim domaćinstvima tokom hladnih dana. Predlažemo podvarak sa svinjskom kolenicom, koja se kuva u jednoj posebnom sastojku - pivu. Čak se i ribanci dinstaju u pivu, a ukus je neponovljiv. Najpre se svinjska kolenica krčka u pivu i aromatičnim začinima poput anisa, a onda se premazuje slatkim sosem i peče u rerni sa podvarkom. Još ukusniji i začinjeniji podvarak koji će vam postati favorit ove zime.
Sastojci:
- 1,5 kg svinjske kolenice
- 3 lovorova lista
- 1 manja činija bobica kleke (opciono)
- 6 karanfilića
- 2 crna luka
- nekoliko stabljika peršuna
- 3 zvezdasta anisa
- 2 šargarepe
- 1 kašika soli
- 1 kašičica tucane paprike
- 500 ml svetlog piva + 200 ml svetlog piva
- 4 velika šnita slanine
- 1 crveni luk
- 2 čena belog luka
- 500-600 g ribanaca
- biber po ukusu
- prstohvat kima
- 1 kašika senfa sa celim zrnom
- 2 kašike meda
- 1 kašika sojinog sosa
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica maslinovog ulja
Recept za podvarak sa svinjetinom i pivom:
Svinjsku kolenicu stavite u veću šerpu, dodajte 2 lovorova lista, bobice kleke, karanfiliće, isečen crni luk, stabljike peršuna, zvezdasti anis, a šargarepe isecite na četvrtine, pa i njih dodajte. Ubacite kašiku soli u svinjsku kolenicu i začine, tucanu papriku, pa prelijte sa 500 ml piva. Nalijte preko vodu onoliko kolikoje potrebno da pokrije svinjsku kolenicu. Kada provri na srednjoj vatri, smanjite na laganiju temperaturu i kuvajte 2 sata. Iseckajte slaninu, pa je propržite na malo ulja. Iseckajte crveni i beli luk, a iz tiganja izvadite slaninu. Ubacite iseckan luk u prazan tiganj, pa dinstajte nekoliko minuta. Iscedite vodu iz ribanaca, pa ih dodajte u tiganj. Promešajte podvarak, pa dodajte slaninu i biber po ukusu, kim i 200 ml piva. Dodajte u podvarak senf sa celim zrnom i 1 kašiku meda, promešajte, pa dinstajte na laganijoj vatri 15-20 minuta. Izvadite svinjsku kolenicu iz šerpe, a u manjoj činiji pomešajte sojin sos i 1 kašiku meda, senf i kašičicu maslinovog ulja. Dobro premešajte sos, a svinjku kolenicu zasecite u pravougaonim oblicima. Po dnu velikog pleha rasporedite podvarak, stavite svinjsku kolenicu, pa je premažite sosem. Pecite podvarak sa svinjskom kolenicom na 220°C oko 20-25 minuta, odnosno dok ne porumeni. Nakon 10 minuta pečenja, izvadite i premažite svinjsku kolenicu ostatkom sosa, pa vratite u rernu. Preporučujemo i španski podvarak.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom