Od kiselog kupusa možete da napravite neka od svima najdražih zimskih jela, kao što su sarme ili podvarak. Danas vam donosimo recept za podvarak sa 2 tajna sastojka koja će ga učiniti mnogo ukusnijim, a to su bujon i belo vino. Srpske domaćice ne dodaju ova dva sastojka u poznato jelo, ali isprobajte, jer će vas ukus oduševiti.
- Sastojci:
- 2.5 kg kiselog kupusa
- 100 g masti
- 2 šolje bujona
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- 1/2 praziluka
- 1/2 kašike suvog začina
- 1 kašika crvene mlevene paprike
- nekoliko listova lovora
- 50 ml belog vina
- 1 šolja pirinča
- meso po izboru
Priprema:
Kiseli kupus pre nego što krenete termički da obrađujete lepo isperite hladnom vodom. U tiganju istopite mast, pa propržite sitno seckani crni luk i na kolutove isečen praziluk. Kada luk omekša dodajte i mleveni beli, pa začinite i promešajte. Dodajte kiseli kupus (ribanac), pa prelijte bujonom i belim vinom. Lepo promešajte i krčajte nekih 20 minuta, pa dodajte pirinač. Opet promešajte i krčkajte još 10-25 minuta. Zatim pokrijte alu folijom i prebacite u rernu, pa pecite na 200°C još 30-40 minuta. Meso se dodajte pred kraj, a podvarak sa mesom se peče dok ne bude i ono gotovo.
Napomena: Meso se uvek proprži pre dodavanja, osim ako je u pitanju suvo meso ili slanina. To se stavlja bez prženja.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem