Od kiselog kupusa možete da napravite neka od svima najdražih zimskih jela, kao što su sarme ili podvarak. Danas vam donosimo recept za podvarak sa 2 tajna sastojka koja će ga učiniti mnogo ukusnijim, a to su bujon i belo vino. Srpske domaćice ne dodaju ova dva sastojka u poznato jelo, ali isprobajte, jer će vas ukus oduševiti. 

  • Sastojci:
  • 2.5 kg kiselog kupusa
  • 100 g masti 
  • 2 šolje bujona 
  • 1 crni luk
  • 3 čena belog luka 
  • 1/2 praziluka 
  • 1/2 kašike suvog začina
  • 1 kašika crvene mlevene paprike
  • nekoliko listova lovora
  • 50 ml belog vina
  • 1 šolja pirinča  
  • meso po izboru 

Priprema: 

Kiseli kupus pre nego što krenete termički da obrađujete lepo isperite hladnom vodom. U tiganju istopite mast, pa propržite sitno seckani crni luk i na kolutove isečen praziluk. Kada luk omekša dodajte i mleveni beli, pa začinite i promešajte. Dodajte kiseli kupus (ribanac), pa prelijte bujonom i belim vinom. Lepo promešajte i krčajte nekih 20 minuta, pa dodajte pirinač. Opet promešajte i krčkajte još 10-25 minuta. Zatim pokrijte alu folijom i prebacite u rernu, pa pecite na 200°C još 30-40 minuta. Meso se dodajte pred kraj, a podvarak sa mesom se peče dok ne bude i ono gotovo. 

Napomena: Meso se uvek proprži pre dodavanja, osim ako je u pitanju suvo meso ili slanina. To se stavlja bez prženja. 

BONUS VIDEO: 

Burek sarme  Instagram/yildizlarsofrasi

Izvor: StvarUkusa