Tikvice spadaju u povrće koje se odlično kombinuje sa ostalim namirnicama, a možete da ih koristite i kada pravite čokoladnu tortu. Na trpezama širom sveta najčešće nalazimo pohovane ili punjene tikvice, a danas vam donosimo recept kojem sigurno nećete moći da odolite. Klasičan nadev obogatite povrćem, kao i španskom kobasicom, a preko pospite parmezanom i prezlama koje ste pomešali sa maslinovim uljem. 

  • Sastojci: 
  • 5 tikvica 
  • 1 crni luk 
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa 
  • 1 štapić celera 
  • 2 pečene paprike 
  • 200 g španske kobasice
  • 350 g mlevenog mesa 
  • 1 veza peršuna
  • 1 konzerva seckanog pelata 
  • 1 kašičica italijanskog začina  
  • 200 g pirinča 
  • 1 jaje 
  • Još: 
  • parmezan 
  • prezle
  • maslinovo ulje

Priprema: 
Isecite tanku krišku po dužini tikvice, a zatim te kriške isecite na kockice. Preostale tikvice nauljite, posolite i pobiberite, i poređajte na pleh, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta. Šargarepu, celer, pečenu papriku, crni i beli luk iseckajte na sitne kockice. U jednom tiganju na puteru propržite mleveno meso koje ste posolili i pobiberili, a u drugom tiganju na malo ulja propržite kobasicu i posle 5 minuta dodajte naseckano povrće (crni luk, celer i šargarepu). Kada povrće malo omekša dodajte beli luk i italijanski začin i promešajte. Zatim dodajte isekcane tikvice i pečenu papriku, pa sipajte pelat i sve dobro promešajte. Dodajte i mleveno meso, pa opet sve lepo sjedinite i poklopite, pa krčkajte nekih 20 minuta. Zatim dobijenu smesu prebacite u neku posudu i dodajte kuvani pirinač i deo seckanog peršuna. Začinite još ako je potrebno, pa dodajte jaje. Sve dobro promešajte. Malo izdubite tikvice koje su se pekle u rerni, pa napunite dobijenom smesom. Pospite parmezanom, pa prezlama koje ste pomešali sa malo ulja, pa opet parmezanom. Pecite u rerni na 210°C oko 10 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Rolnice od tikvica TikTok/themodernnonna

Izvor: StvarUkusa