Tikvice spadaju u povrće koje se odlično kombinuje sa ostalim namirnicama, a možete da ih koristite i kada pravite čokoladnu tortu. Na trpezama širom sveta najčešće nalazimo pohovane ili punjene tikvice, a danas vam donosimo recept kojem sigurno nećete moći da odolite. Klasičan nadev obogatite povrćem, kao i španskom kobasicom, a preko pospite parmezanom i prezlama koje ste pomešali sa maslinovim uljem.
- Sastojci:
- 5 tikvica
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 štapić celera
- 2 pečene paprike
- 200 g španske kobasice
- 350 g mlevenog mesa
- 1 veza peršuna
- 1 konzerva seckanog pelata
- 1 kašičica italijanskog začina
- 200 g pirinča
- 1 jaje
- Još:
- parmezan
- prezle
- maslinovo ulje
Priprema:
Isecite tanku krišku po dužini tikvice, a zatim te kriške isecite na kockice. Preostale tikvice nauljite, posolite i pobiberite, i poređajte na pleh, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta. Šargarepu, celer, pečenu papriku, crni i beli luk iseckajte na sitne kockice. U jednom tiganju na puteru propržite mleveno meso koje ste posolili i pobiberili, a u drugom tiganju na malo ulja propržite kobasicu i posle 5 minuta dodajte naseckano povrće (crni luk, celer i šargarepu). Kada povrće malo omekša dodajte beli luk i italijanski začin i promešajte. Zatim dodajte isekcane tikvice i pečenu papriku, pa sipajte pelat i sve dobro promešajte. Dodajte i mleveno meso, pa opet sve lepo sjedinite i poklopite, pa krčkajte nekih 20 minuta. Zatim dobijenu smesu prebacite u neku posudu i dodajte kuvani pirinač i deo seckanog peršuna. Začinite još ako je potrebno, pa dodajte jaje. Sve dobro promešajte. Malo izdubite tikvice koje su se pekle u rerni, pa napunite dobijenom smesom. Pospite parmezanom, pa prezlama koje ste pomešali sa malo ulja, pa opet parmezanom. Pecite u rerni na 210°C oko 10 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem