Ko još može da odoli sočnom punjenom piletu? Punjeno pile sa pečenim krompirom jedno je od najčešćih jela za ručak sa kojim nikad nema greške. Ali, za danas preporučujemo pile punjeno domaćim krutonima i mlevenim kobasicama. Deo nadeva sa krutonima i kobasicama se odvaja i meša sa jajetom i pilećim bujonom, pa se peče pored punjenog pileta. Toliko je sočno i bogatog ukusa da ćete iznova i iznova poželeti da spremate.
Sastojci:
- 1 celo pile
- 2 kašike ulja
- 1,5 kašika začina za piletinu + za posipanje piletina
- so po ukusu
- Za punjenje:
- 450 g fracuskog hleba
- 450 g kobasica
- 1,5 stabljika celera
- 3 čena belog luka
- 1 glavica luka
- 1/4 šolje otopljenog putera
- 1/2 paprike
- 1 kockica za pileću supu
- 3 šolje vrele vode
- 1 jaje
- 1 kašičica začina za piletinu
- 1 kašičica osušene žalfije
- 2 kašike peršuna
- so po ukusu
- biber po ukusu
Recept za pečeno pile punjeno krutonima i kobasicama:
Počnite sa pravljenjem punjenja za pile tako što ćete kobasicu samleti, pa je ubaciti u tiganj. Zagrejte na srednju temperaturu i dodajte manju činiju vode. Sjedinite mlevenu kobasicu i vodu, pa ostavite da se kuva. Iseckajte francuski hleb na komadiće, pa rasporedite po plehu za pečenje, pa pecite krutone oko 15-20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C. Kada mlevena kobasica poprimi braonkastu boju, dodajte iseckanu stabljiku celera, iseckanu papriku i iseckan luk. Dodajte malo soli, pa promešajte i dinstajte na srednjoj temperaturi. Dodajte iseckan beli luk, začin za piletinu, so i biber. Promešajte i dinstajte još 3-5 minuta. Smesu sa mlevenim kobasicama promešajte sa pečenim krutonima, pa dodajte iseckan peršun, žalfiju i možete posuti još malo začina za piletinu. U unutrašnjost opranog i očišćenog pileta dodajte najpre začin za piletinu, a onda počnite sa punjenjem. Popunite nadevom od kobasica (otprilike 1,5 šolja nadeva vam je potrebna, a ostatak ostavite sa strane), pa vežite noge piletu kuhinjskim koncem. Ostavite da odstoji tako 30-40 minuta na sobnoj temperaturi. Prelijte uljem pile na podmazanom plehu, pa utrljajte rukama. Potom pospite obilno začin za piletinu i solju sa svih strana. Kockicu za pileću supu razmutite u vrućoj vodi, pa u bujon dodajte jaje i dobro umutite, pa uspite u odvojeni ostatak nadeva sa kobasicama i krutonima. Dodajte otopljen puter, pa dobro promešajte. Tiganj premažite puterom, pa dodajte smesu sa pilećim bujonom i nadevom. Propržite na laganijoj vatri, a u međuvremenu rernu zagrejte na 160°C, pa pecite smesu sa pilećim bujonom i nadevom pored punjenog pileta oko 1 sat i 20 minuta. Ostavite pile da odstoji oko 30 minuta, a potom secite i služite odvojeno. Preporučujemo i punjeno pile kome ni najizbirljiviji gurmani neće odoleti.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Rum kasato slavski kolači koji se ne peku
Cepkana svinjetina u roštilj sosu, ručak za prave gurmane
Prijavite se za „Lepa&Srećna“ konferenciju „Zdravlje žena Srbije“! Saznajte sve o prevenciji i lečenju raka dojke