Glavna zvezda vaše praznične trpeze, pile spremljeno tako da mu ni najizbirljiviji gurmani neće odoleti. Slanina u kombinaciji sa sirom i povrćem. 

Spremite ga za dane praznika uz domaću pogaču i toplo predjelo!

Sastojci:

  • 1 pile 
  • 120 g slanine 
  • 1 glavica crnog luka 
  • 2 korena peršuna 
  • 4 šargarepe 
  • 4 paprike 
  • 1 kriška hleba 
  • 150 g trapista
  • so
  • začin C
  • mleveni beli biber

Priprema:

Iseckati slaninu na kockice, propržiti je da bude reš. Dodati iseckan crni luk i pržiti dok ne postane staklast. Zatim, dodati na kockice isečen koren peršuna i šargarepu. Pržiti par minuta, pa dodati paprike isečene na kockice. Posoliti i pržiti dok paprike ne omekšaju. Dodati sitno iskidanu sredinu hleba i mešati. Skloniti sa vatre, pa dodati sir isečen na kockice, začin C po ukusu i beli biber. Pile posoliti, posuti začinom C i puniti pripremljenom smesom.

Zašiti ga i staviti u pleh u koji je prethodno dodato malo ulja i 1 dl vode. Pokriti folijom, pa peći na 170 C otprilike sat i po. Zatim, skinuti foliju, pa peći još 15-20 minuta.

Izvor: Stvar ukusa