Sigurno ste do sada pravili pljeskavice, a najviše se jede čuvena gurmanska. Ako volite ovaj specijalitet od mlevenog mesa mi vam predlažemo da isprobate i ovaj recept. U pitanju su gurmanske pljeksavice na kupusu, koje se služe sa sirom, predivnim umakom i lukom. Obavezno probajte, a priprema je vrlo jednostavna. Ako ne jedete meso, probajte i ove pljeskavice od kupusa.

Sastojci:

  • 800 g mlevenog mesa
  • 50 g mladog luka 
  • 1/2 kašičice korijandera
  • 1 kašičica italijanskog začina
  • 1 kupus
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 tikvica 
  • 250 g tvrdog sira
  • Za sos:
  • 200 ml joguta
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1,5 kašičica paradajz paste
  • malo vlašca 
  • malo sveže mirođije

Recept za gurmanske pljeskavice na kupusu:

U mleveno meso dodajte sitno seckani mladi luk, pa posolite, pobiberite, pospite italijanskim začinom i korijanderom. Dobro sjedinite smesu. Kupus isecite na deblje kolutove i poređajte na pleh obložen pek papirom. Svaki posolite i pobiberite, pa preko poređajte ljubičasti luk isečen na kolutove. Mleveno meso podelite na 4 jednaka dela i od svakog napravite pljeskavicu, pa stavite preko kupusa i luka. Izrendajte tikvicu, pa stavite preko svake pljeskavice. U posudi pomešajte jogurt, so, beli luk u prahu, paradajz pastu, seckani vlašac i mirođiju i sve dobro sjeidnite. Dobijeni sos sipajte preko tikvica. Pecite pljeskavice na kupusu u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta. Zatim izvadite pljeskavice i pospite ih rendanim sirom, pa pecite još 10 minuta na 240°C. 

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow pljeskavice od krompira punjene

Izvor: StvarUkusa