Na našim prostorima supa je nezaobilazni deo jela. Najčešće se sprema pileća supa sa knedlama, ali mi vam danas donosimo drugačiji recept koji će vam se i te kako dopasti. Reč je o italijanskoj supi i to sa ćuftama. Odlična je i kao predjelo, ali i vrlo zasitna pa je možete jesti i kao samostalno jelo.

Sastojci:

  • 700 g mlevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1/2 šolje parmezana + za serviranje
  • 1/3 šolje prezli
  • 1 kašika sušenog origana
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 šolja seckanog peršuna
  • 3-5 čena belog luka
  • 60-70 ml maslinovog ulja + 2 kašike
  • 6 prstohvata soli
  • 2 prstohvata bibera
  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe
  • 2 stabljike celera
  • 1 mala zelena paprika
  • 1 kockica za goveđu supu
  • 5-6 šoljica vrele vode
  • 1 konzerva paradajza 
  • 3/4 šolje testenine u sitnim oblicima
  • tucana paprika za posipanje 8opciono)

Recept za italijansku supu sa ćuftama:

U većoj činiji pomešajte mleveno meso, jaje, parmezan, prezle, 2 kašike origana, polovinu kašičice slatke paprike, polovinu šolje peršuna i poovinu iseckanog belog luka. Dodajte 2 veća prstohvata soli i veći prstohvat bibera, pa maslinovog ulje. Mešajte rukama sastojke dok se ne sjedine. Rukama oblikujte ćufte pa ih poređajte po podmazanom plehu. Pecite ćufte 5-7 minuta na 180°C. U šerpu zagrejte 2 kašike maslinovog ulja na srednjoj temperaturi, pa ubacite iseckani crni luk, iseckanu , zelenu papriku, celer i ostatak belog luka. Dodajte prstohvat soli, promeašjte, pa dinstajte oko 5 minuta. Kockicu goveđe supe razmutite u vreloj vodi, pa dodajte bujon u povrće. Ubacite pelat, dodajte 3 prstohvata soli, prstohvat bibera, pa dodajte ostatak origana i slatke paprike. Dodajte sitnu testeninu u supu sa ćuftama, pa smanjite malo vatru i dodajte ćufte i sitnu testeninu. Kuvajte italijansku supu sa ćuftama oko 10-15 minuta. Pospite supu peršunom, parmezanom i tucanom paprikom. Peporučujemo i supu sa krompirom i pasuljem.

BONUS VIDEO:

instagram/zalogaj_mr Kako se prave pilav i domaća supa

 Izvor: StvarUkusa