Šaran je rečna riba koja je popularna u Srbiji, a svi je obično spremaju na isti način. Ako želite da napravite ovu ribu na drugačiji način, predlažemo da izaberete belog šarana, poznatijeg kao tolstolobik, pa da napravite ćufte. Ovako pripremljen tolstolobik je odličan izbor za slavsku trpezu, a ako ga pravite za ručak, onda poslužite uz posni pire krompir. Takođe, kada pripremate rečnuribu, ako ne želite da se previše oseća na mulj, obavezno koristite začine, a što ih je više to je bolje.
Sastojci:
- 500 g tolstolobika - šarana (bez kostiju)
- 1 crni luk
- 200 g pirinča
- 50 g prezli
- 250 ml paradajz sosa
- 3 kašike brašna
Recept za ćufte od tolstolobika - belog šarana:
Šarana očistite i izblendirajte, a onda izblendirajte i crni luk. Pirinač skuvajte, pa procedite i pomešajte sa šaranom (tolstolobikom) i lukom. Dodajte i prezle. Začinite po želji, a mi predlažemo da malo eksperimentišete, pa tako možete da dodate pored soli i bibera, začine kao što su senf u prahu, mlevenu papriku... Zatim sjedintie smesu od tolstolobika (šarana) i oblikujte ćufte. Ispržite ih u tiganju na malo ulja, a onda ih izvadite iz tiganja. U isti dodajte još malo ulja i sipajte paradajz sos. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte brašno i promešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, a začinite po želji. Zatim u vatrostalnoj posudi poređajte ćufte, pa prelijte paradajz sosom i pecite u rerni na 180°C oko 40 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus