Ruske kape su starinski kolači koji ulepšavaju svaku slavsku trepzu, a prva slava ove godine je Sveta Petka. Ona pada u petak, pa trpeza mora da bude posna, pa zato umesto originalnih ruskih kapa, napravite posnu verziju ovih kolača. Posne ruske kape se jednostavno prave, a i dalje ih kombinacija kokosa i čokolade čini prosto neodoljivim. Ako vam je potrebna još neka ideja za posne kolače, predlažemo da spremite i sitne posne kolače sa plazmom.

Sastojci:

  • Za koru:
  • 400 g brašna
  • 20 kašika šećera
  • 2 praška za pecivo
  • 400 ml kisele vode
  • 100 ml ulja 
  • 4 pune kašike kakaoa
  • Za fil:
  • 500 ml sojinog mleka 
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 kašike gustina
  • 3 kašike brašna
  • 250 g margarina
  • Za glazuru:
  • 100 g posne čokolade
  • 3 kašike ulja
  • kokos 

Recept za posne ruske kape:

U posudi prosejte brašno (200 g), prašak za pecivo (1 kesica) i kakao (2 kašike). Promešajte, pa u smesu dodajte šećer (10 kašika), ulje (50 ml) i kiselu vodu (200 ml). Lepo umutite sve sastojke. Sipajte u pleh koji ste oboložili pek papirom, poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još jednu koru. Ostavite kore da se ohlade, pa manjom čašom ili nekom okruglom modlom vadite oblike. U jednoj posudi pomešajte brašno i gustin sa 100 ml mleka i umutite tako da nema grudvica. Dobijenu smesu sipajte u šerpu u kojoj ste zagrejali 400 ml mleka sa šećerom i vanilin šećerom. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. U ohlađeni fil za posne ruske kape dodajte margarin koji ste umutili, pa sve dobro sjedinite mikserom. Jedna krug testa bogato premažite filom za posne ruske kape, pa prekolopite drugom korom. Premažite i bočne strane filom za posne ruske kape, pa uvaljajte u kokos. Istopite čokoladu sa uljem, pa sipajte na vrh posnih ruskih kapa. Ohladite pre služenja. 

Pročitajte i ovo: Kako se spremaju posni čupavci

BONUS VIDEO: 

Kolač Toma Kruza Instagram/doans_bakery_woodland

Izvor: StvarUkusa