Sastojci:

  • 680 g patlidžana oljuštena i isečena po dužini
  • so
  • 3 crvena krompira, oljuštena i isečena po dužini
  • 2 velike tikvice, narezane po dužini
  • maslinovo ulje

Za bešamel sos:

  • 80 ml + 2 kašike maslinovog ulja
  • 160 g brašna
  • 1/2 kašičice soli, više ako želite
  • 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 950 ml mleka, zagrejanog
  • 2 velika jajeta

Za sos od sočiva:

  • 1 luk, iseckan
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
  • 300 g kuvanog sočiva
  • 400 g paradajz sosa
  • 120 ml bujona ili vode
  • 1 kašičica suvog origana
  • ½ kašičice muskatnog oraščića
  • prstohvat cimeta
Zašto je dobro da jedete plavi patlidžan?

Plavi patlidžan ima antioksidativna svojstva, antiinflamatorna svojstva i obezbeđuje dnevne potrebe organizma za manganom. Sadrži i folate, kao i vitamin B, kalijum i vatim C i K. Sadrži i vlakna, te je dobar za rad probavnog sistema.

Recept za najbolju musaku sa povrćem:

Kako biste napravili musaku, prvo zagrejte rernu na 200 stepeni C. Dok se rerna zagreva, raširite kriške patlidžana na veliki pleh obložen papirnim ubrusom i pospite solju. Ostavite da odstoji 20 do 30 minuta. Osušite papirnim ubrusima. Dok patlidžan stoji, napravite bešamel sos. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na jakoj vatri. Umešajte brašno, so i biber. Pržite do zlatne boje. Postepeno dodajte zagrejano mleko, neprestano mešajući. Nastavite sa kuvanjem, povremeno mešajući, na srednjoj vatri 5 do 7 minuta. Dodajte muskatni oraščić.

U činiji umutite malu količinu vruće mešavine bešamela sa 2 jajeta. Zatim sve vratite u tiganj sa preostalom mešavinom bešamela. Nastavite da mešate dovodeći do laganog ključanja. Probajte i prilagodite so i biber. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi i još malo zgusne (trebalo bi da dobijete kremasti, gust i glatki bešamel sos).

Napravite sos od sočiva tako što ćete u loncu da zgrejete 1 kašiku maslinovog ulja na srednjoj vatri. Pržite luk i beli luk kratko 3 do 4 minuta dok ne zamiriše, redovno mešajući. Umešajte kuvano crno sočivo, paradajz sos i bujon ili vodu. Začinite sa malo soli i dodajte origano, muskatni oraščić i prstohvat cimeta. Pustite da proključa, a zatim smanjite vatru i pokrijte samo delimično. Krčkajte oko 15 do 20 minuta.

Dok sos od sočiva ključa, ispecite povrće. Krompir, tikvice i kriške patlidžana poređajte na lagano nauljeni pleh. Premažite maslinovim uljem. Pecite u zagrejanoj rerni 15 do 20 minuta dok ne omekša. Nakon toga sastavite musaku u vatrostalnoj posudi. Prvo sipajte malo sosa od sočiva na dno posude za pečenje i rasporedite. Preko toga rasporedite povrće. Dodajte ostatak sosa od sočiva. Na kraju premažite bešamel sosom.

Pecite na srednjoj rešetki zagrejane rerne. Pecite 45 minuta ili dok gornji sloj bešamela ne dobije zlatno-smeđu boju. Ostavite da odstoji najmanje 20 minuta pre rezanja i serviranja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i zimsku musaku sa mesom i kiselim kupusom.

Pročitajte i kako se pravi musaka sa brokolijem i mlevenim mesom

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Lažna musaka sa bundevom Izvor: Lažna musaka sa bundevom

StvarUkusa