Sastojci:
- 4 pileća karabataka
- 1/2 luka isečenog na kockice
- 1 ljutika iseckana na kockice
- 1 čen belog luka sitno naseckanog
- 2 kašike estragona seckanog
- 1 kašika svežih listova majčine dušice
- 1 kašika paradajz paste
- 200 ml crvenog vinskog sirćeta
- 400 ml belog vina
- 400 ml pilećeg bujona
- 400 ml pavlake za kuvanje
- so i biber po ukusu
Recept za pileće karabatake u sosu od belog vina:
Kako biste napravili piletinu na ovaj način, prvo pripremite povrće, tako što ćete ga iseckati. U tiganju ispržite piletinu sa obe strane na ulju dok lepo ne porumeni, pa izvadite iz tiganja.
Dodajte luk, ljutiku i beli luk u tiganj i pržite na srednjoj vatri dok ne porumeni. Dodajte paradajz pastu i nastavite da kuvate 2 minuta. Pojačajte toplotu i dodajte sirće.
Kuvajte do ključanja, i nastavite da kuvate dok ne dobijete konzistenciju poput sirupa. Dodajte vino i kuvajte 2 minuta. Dodajte bujon i začinsko bilje i ostavite da provri. Kada provri dinstajte na laganoj vatri, dodajte komade piletine i poklopite, pa nastavite da dinstate 15-20 minuta.
Skinite poklopac i izvadite komade piletine. Dodajte pavlaku za kuvanje i pustite da provri. Kuvajte dok se ne smanji za 50%. Vratite piletinu nazad u šerpu i poklopite, pa ostavite 1 minut da se piletina ponovo zagreje. Servirajte sa dosta sosa i još seckanog estragona. Možda ćete želeti da napravite i piletinu sa aromom ruzmarina i pečenim krompirima.
Pročitajte kako se prave pileća gnezda punjena sirom i povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Mafini sa kremom od limuna i malinama
Najukusniji potaž od tikvica
Pita od feta sira kakvu još niste probali
Kuglof sa višnjama i jogurtom