Sastojci:
- 1 svinjska kolenica
- 1 kg svinjskog mesa (po izboru, najbolje but ili plećka)
- 1 kg piletine sa kostima
- 2 glavice crnog luka
- 1-2 šargarepe
- 1 veza peršuna
- Komad celera
- 5-6 zrna bibera
- 2 lovorova lista
- 1 kašika soli
- 6 litara vode
Priprema:
Pihtije su jedno od omiljenih zimskih jela koje se priprema od svinjskog i pilećeg mesa, a odlikuju se bogatim ukusom i karakterističnom želatinastom teksturom. Ovaj recept donosi jednostavan način pripreme uz dodatak aromatičnih začina koji doprinose savršenom ukusu.
✔ Da biste dobili bistrije pihtije, supu procedite kroz gazu.
✔ Po želji, u pihtije možete dodati i sitno seckan beli luk za jaču aromu.
✔ Ostavite ih u frižideru najmanje 6 sati kako bi se potpuno stegle.
U veliki lonac stavite svinjsku kolenicu, svinjsko meso i piletinu. Dodajte crni luk (možete ga preseći na pola), šargarepu, peršun, celer, biber u zrnu, lovorov list i so. Nalijte vodu i stavite da se kuva na tihoj vatri oko 4-5 sati, dok meso potpuno ne omekša i kosti se lako odvajaju. Kada je meso kuvano, procedite supu kroz cediljku i sačuvajte bistru tečnost. Povrće i začine bacite.
Odvojite meso od kostiju, usitnite ga na sitne komade i rasporedite u plitke činije ili kalupe. Preko mesa prelijte procedjenu supu, dodajte po ukusu so i biber, pa ostavite u frižider da se stegne (najbolje preko noći).
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.