Sastojci:

  • 1 svinjska kolenica
  • 1 kg svinjskog mesa (po izboru, najbolje but ili plećka)
  • 1 kg piletine sa kostima
  • 2 glavice crnog luka
  • 1-2 šargarepe
  • 1 veza peršuna
  • Komad celera
  • 5-6 zrna bibera
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašika soli
  • 6 litara vode

Priprema:

Pihtije su jedno od omiljenih zimskih jela koje se priprema od svinjskog i pilećeg mesa, a odlikuju se bogatim ukusom i karakterističnom želatinastom teksturom. Ovaj recept donosi jednostavan način pripreme uz dodatak aromatičnih začina koji doprinose savršenom ukusu.

✔ Da biste dobili bistrije pihtije, supu procedite kroz gazu.
✔ Po želji, u pihtije možete dodati i sitno seckan beli luk za jaču aromu.
✔ Ostavite ih u frižideru najmanje 6 sati kako bi se potpuno stegle.

U veliki lonac stavite svinjsku kolenicu, svinjsko meso i piletinu. Dodajte crni luk (možete ga preseći na pola), šargarepu, peršun, celer, biber u zrnu, lovorov list i so. Nalijte vodu i stavite da se kuva na tihoj vatri oko 4-5 sati, dok meso potpuno ne omekša i kosti se lako odvajaju. Kada je meso kuvano, procedite supu kroz cediljku i sačuvajte bistru tečnost. Povrće i začine bacite.

Odvojite meso od kostiju, usitnite ga na sitne komade i rasporedite u plitke činije ili kalupe. Preko mesa prelijte procedjenu supu, dodajte po ukusu so i biber, pa ostavite u frižider da se stegne (najbolje preko noći).

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
PIHTIJE SU DOBRE ZA ZDRAVLJE! Nezaobilazne su na slavskoj trpezi, a narod veruje da ih TREBA JESTI TAČNO OVOLIKO PUTA GODIŠNJE Izvor: PIHTIJE SU DOBRE ZA ZDRAVLJE! Nezaobilazne su na slavskoj trpezi, a narod veruje da ih TREBA JESTI TAČNO OVOLIKO PUTA GODIŠNJE