Pihtije su tradicionalni srpski delikates, a osnovna namirnica je bujon, želatin i u zavisnosti od toga da li je post, meso ili riba. Pihtije možda izgledom nisu primamljive, ali su savršenog ukusa, a mi vam donosimo najbolji recept. Napravite pihtije sa goveđim mesom i bez želatina, a možete da ih služite i kao predjelo za slavu.
Sastojci:
- 3 kg goveđe kolenice
- 1,5 kašika soli
- 3 lovorova lista
- par zrna bibera
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 13-15 čenova belog luka
- 4 jajeta
- nar
Recept za pihtije sa goveđim mesom:
Pripremite i skuvajte meso
Lepo operite goveđe meso, pa stavite u šerpu i kuvajte. Kada krene da ključa, skinite penu i poklopite. Kuvajte na niskoj temperaturi još nekih 3-4 sata. Posle 2,5 sata dodajte so, zrna bibera i lovorov list. Zatim dodajte ceo crni luk i šargarepu, koje ste prethodno očistili. Na novu čistu šerpu stavite sito, pa gazu i procedite supu.
Pripremite sastojke
Kada se meso ohladi, odvojite masnoću i iseckajte sitno. Dodajte i mleveni beli luk, pa sipajte i 150 ml bujona (ona supa koju ste procedili). Sve lepo promešajte. Ljuštilicom isecite šargarepu na tanke trake, pa svaku urolajte.
Napravite pihtiju
U vatrostalnu posudu sipajte još 150 ml bujona, pa na sredinu poređajte urolano šargarepu. Poređajte je uspravno i oko nje stavite listove peršuna. Zatim oko peršuna poređajte kuvana jaja isečena na pola, a po ivici pospite seme nara. Stavite u frižider/zamrzivač dok se potpuno ne stegne. Zatim sipajte još 250 ml supe, pa poređajte seckano meso. Opet sipajte bujon i stavite u frižider preko noći da se stegne.
Pročitajte i ovo: Kako se pravi prase pihtija
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
6 saveta da kupus ribanac duže traje i da ne promeni ukus
Čokoladni kolač za početnike
Grašak s piletinom u paradajz sosu