Pihtije su tradicionalni srpski delikates, a osnovna namirnica je bujon, želatin i u zavisnosti od toga da li je post, meso ili riba. Pihtije možda izgledom nisu primamljive, ali su savršenog ukusa, a mi vam donosimo najbolji recept. Napravite pihtije sa goveđim mesom i bez želatina, a možete da ih služite i kao predjelo za slavu. 

Sastojci:

  • 3 kg goveđe kolenice
  • 1,5 kašika soli
  • 3 lovorova lista
  • par zrna bibera
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 13-15 čenova belog luka
  • 4 jajeta
  • nar



Recept za pihtije sa goveđim mesom:

10:28
Korak 1

Pripremite i skuvajte meso

Lepo operite goveđe meso, pa stavite u šerpu i kuvajte. Kada krene da ključa, skinite penu i poklopite. Kuvajte na niskoj temperaturi još nekih 3-4 sata. Posle 2,5 sata dodajte so, zrna bibera i lovorov list. Zatim dodajte ceo crni luk i šargarepu, koje ste prethodno očistili. Na novu čistu šerpu stavite sito, pa gazu i procedite supu.

10:46
Korak 2

Pripremite sastojke

Kada se meso ohladi, odvojite masnoću i iseckajte sitno. Dodajte i mleveni beli luk, pa sipajte i 150 ml bujona (ona supa koju ste procedili). Sve lepo promešajte. Ljuštilicom isecite šargarepu na tanke trake, pa svaku urolajte. 

10:49
Korak 3

Napravite pihtiju

U vatrostalnu posudu sipajte još 150 ml bujona, pa na sredinu poređajte urolano šargarepu. Poređajte je uspravno i oko nje stavite listove peršuna. Zatim oko peršuna poređajte kuvana jaja isečena na pola, a po ivici pospite seme nara. Stavite u frižider/zamrzivač dok se potpuno ne stegne. Zatim sipajte još 250 ml supe, pa poređajte seckano meso. Opet sipajte bujon i stavite u frižider preko noći da se stegne. 

Pročitajte i ovo: Kako se pravi prase pihtija

BONUS VIDEO: 

TikTok/brittself20 Pileće meso

(StvarUkusa/S.B.)