Sastojci:
- 1 kg svinjskih nogica, ohlađenih 3 sata do preko noći
- 5-8 velikih pilećih bataka ili bilo koje meso sa kostima
- 2 srednja luka
- 1 velika šargarepa
- 1 štap celera
- 2 lovorova lista
- 5-10 zrna bibera
- 2 kašičice soli ili više
Recept za domaće pihtije:
Kako biste napravili ove pihtije, obavezno potopite svinjske nogice u hladnu vodu, 3 sata preko noći. Nakon toga ih ubacite u veliki lonac zajedno sa pilećim batacima. Dodajte toliko vode da pokrije sve meso. Stavite na jaku vatru, poklopite i prokuvajte. Čim počne da ključa, sklonite sa vatre i ocedite vodu.
Isperite meso, napunite svežom vodom, da prekrije meso. Nemojte dodavati previše vode ili kasnije neće biti dovoljno "želatina". Pokrijte i ponovo prokuvajte. Smanjite toplotu na lagano i kuvajte 5 sati.
Nakon kuvanja 5 sati, u šerpu dodajte 1 veću šargarepu, 2 srednja luka, 1 štap celera, 2 lovorova lista, 5-8 zrna bibera i 2 kašičice soli i nastavite da kuvate na laganoj vatri još 1 sat. Trebalo bi da izgleda kao fina pileća čorba. Sada je važno da ne bacite čorbu i da ne dodajete više vode u lonac.
Batake i šargarepu izvadite iz čorbe i ostavite da se ohlade. Izvadite svinjske nogice, luk i lovorov list. Procedite čorbu, dok ne ostane čista. Oljušite i sitno naseckajte 4 čena belog luka u čorbu. Kada se meso ohladi, viljuškom odvojite meso od kostiju. Kosti možete da bacite. Tanko isecite šargarepu. Možete sadržaj da rasporedite u veliku činiju ili u manje činije.
Počnite tako što ćete na dno da stavite šargarepu. Zatim dodajte meso u ravnom sloju i prelijte meso bujonom. Ostavite u frižideru 3 sata ili preko noći, dok se ne stegne. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najukusnije slavske pihtije.
Pročitajte kako se prave bele pihtije sa jogurtom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Recept za svinjsko pečenje za Božić
Posni rolat sa keksom i kafom za Badnji dan
Korpice punjene piletinom i šampinjonima