Sastojci:

  • 1 kg svinjskih nogica, ohlađenih 3 sata do preko noći
  • 5-8 velikih pilećih bataka ili bilo koje meso sa kostima
  • 2 srednja luka
  • 1 velika šargarepa
  • 1 štap celera
  • 2 lovorova lista
  • 5-10 zrna bibera
  • 2 kašičice soli ili više

Recept za domaće pihtije:

Kako biste napravili ove pihtije, obavezno potopite svinjske nogice u hladnu vodu, 3 sata preko noći. Nakon toga ih ubacite u veliki lonac zajedno sa pilećim batacima. Dodajte toliko vode da pokrije sve meso. Stavite na jaku vatru, poklopite i prokuvajte. Čim počne da ključa, sklonite sa vatre i ocedite vodu.

Isperite meso, napunite svežom vodom, da prekrije meso. Nemojte dodavati previše vode ili kasnije neće biti dovoljno "želatina". Pokrijte i ponovo prokuvajte. Smanjite toplotu na lagano i kuvajte 5 sati.

Nakon kuvanja 5 sati, u šerpu dodajte 1 veću šargarepu, 2 srednja luka, 1 štap celera, 2 lovorova lista, 5-8 zrna bibera i 2 kašičice soli i nastavite da kuvate na laganoj vatri još 1 sat. Trebalo bi da izgleda kao fina pileća čorba. Sada je važno da ne bacite čorbu i da ne dodajete više vode u lonac.

Batake i šargarepu izvadite iz čorbe i ostavite da se ohlade. Izvadite svinjske nogice, luk i lovorov list. Procedite čorbu, dok ne ostane čista. Oljušite i sitno naseckajte 4 čena belog luka u čorbu. Kada se meso ohladi, viljuškom odvojite meso od kostiju. Kosti možete da bacite. Tanko isecite šargarepu. Možete sadržaj da rasporedite u veliku činiju ili u manje činije.

Počnite tako što ćete na dno da stavite šargarepu. Zatim dodajte meso u ravnom sloju i prelijte meso bujonom. Ostavite u frižideru 3 sata ili preko noći, dok se ne stegne. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najukusnije slavske pihtije.

Pročitajte kako se prave bele pihtije sa jogurtom

BONUS VIDEO

Kurir televizija PIHTIJE SU DOBRE ZA ZDRAVLJE! Nezaobilazne su na slavskoj trpezi, a narod veruje da ih TREBA JESTI TAČNO OVOLIKO PUTA GODIŠNJE

StvarUkusa