Tradicionalno se pihtije pripremaju na Krstovdan, ali jedu se na Bogojavljenje. Takođe, pihtije se služe i na svečanoj trpezi za Svetog Jovana, a mi vam donosimo savršen recept francuskog kuvara. Napravite ukusne pihtije i oduševite sve goste. 

Sastojci:

  • 3 kg svinjskih kolenica/nogica 
  • 3 kg svinjskog buta ili vrata
  • 3 crna luka 
  • 4 šargarepe 
  • 10 čenova belog luka 
  • šaka bosiljka 
  • šaka majčine dušice 
  • 3-4 lovorova lista 

Recept za pihtije sa mesom:

16:34
Korak 1

Pripremite sastojke

Krupno isecite luk i šargarepu, a u gazu stavite boljisak, majčinu dušicu i lovorov list. Lepo zavežite kuhinjskim koncem. 

16:34
Korak 2

Kuvajte meso 

U šerpu dodajte povrće, cele čenove belog luka, kao i gazu sa aromatičnim biljkama. Zatim poređajte meso i prelijte vodom, da lepo ogrezne. Nakon toga kuvajte dok ne proključa. Skidajte penu sa vrha, pa nastavite da kuvete sve dok meso i povrće ne omekša. 

16:34
Korak 3

Prebacite u drugu šerpu

Procedite supu u drugu šerpu i dodajte pileće ili svinjsko meso, pa kuvajte dok ne omekša. Ponovo procedite i koristite tu proceđenu supu za pihtije. Sipajte u kalup malo bujona, pa dodajte cepkano meso i sečenu šargarpeu. Naizmenično sipajte u posudu bujon, meso i šargarpeu dok ne popunite. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider. 

Pročitajte i ovo: Pihtija u obliku šunke

BONUS VIDEO: 

TikTok/lexbabbcpt Supa za mršavljenje

(StvarUkusa/S.B.)