Tradicionalno se pihtije pripremaju na Krstovdan, ali jedu se na Bogojavljenje. Takođe, pihtije se služe i na svečanoj trpezi za Svetog Jovana, a mi vam donosimo savršen recept francuskog kuvara. Napravite ukusne pihtije i oduševite sve goste.
Sastojci:
- 3 kg svinjskih kolenica/nogica
- 3 kg svinjskog buta ili vrata
- 3 crna luka
- 4 šargarepe
- 10 čenova belog luka
- šaka bosiljka
- šaka majčine dušice
- 3-4 lovorova lista
Recept za pihtije sa mesom:
Pripremite sastojke
Krupno isecite luk i šargarepu, a u gazu stavite boljisak, majčinu dušicu i lovorov list. Lepo zavežite kuhinjskim koncem.
Kuvajte meso
U šerpu dodajte povrće, cele čenove belog luka, kao i gazu sa aromatičnim biljkama. Zatim poređajte meso i prelijte vodom, da lepo ogrezne. Nakon toga kuvajte dok ne proključa. Skidajte penu sa vrha, pa nastavite da kuvete sve dok meso i povrće ne omekša.
Prebacite u drugu šerpu
Procedite supu u drugu šerpu i dodajte pileće ili svinjsko meso, pa kuvajte dok ne omekša. Ponovo procedite i koristite tu proceđenu supu za pihtije. Sipajte u kalup malo bujona, pa dodajte cepkano meso i sečenu šargarpeu. Naizmenično sipajte u posudu bujon, meso i šargarpeu dok ne popunite. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider.
Pročitajte i ovo: Pihtija u obliku šunke
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom