Sastojci:
- 450 g mlevenog pilećeg mesa
- 80 g blanširanog bademovog brašna
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice belog luka u prahu
- ½ kašičice luka u prahu
- 1 jaje, lagano umućeno
- 170 g šunke, isečene na jednake komade
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika putera
- 180 ml pilećeg bujona
- 1 kašičica senfa
- 120 ml pavlake za kuvanje
- 240 ml seckanog kačkavalja
- 1 prstohvat bibera
- 2 kašike mlevenog svežeg peršuna
Recept za kordon blu kuglice:
Kako biste napravili kordon blu kuglice, pomešajte piletinu, bademovo brašno, so, beli luk u prahu, luk u prahu i jaje u posudi. Napravite kuglicu od većeg prstohvata pileće mešavine, i to oko kocke šunke, pa stavite na tanjir. Ponovite sa preostalom mešavinom piletine i šunkom, dok ne napravite ukupno 20 kuglica.
Zagrejte ulje u velikom tiganju na jačoj vatri. Pržite kuglice sa jedne strane 3 minuta, okrenite i pržite još 3-4 minuta. Prebacite ćufte na tanjir.
Vratite tiganj na srednju vatru i istopite puter. Umutiti pileći bujon i senf, ostavite da krčka 3 do 4 minuta. Umešajte pavlaku za kuvanje i umutite dok sos ne počne da ključa. Dodajte kačkavalj, dok se potpuno ne rastopi.
Vratite kuglice u tiganj i dinstajte dok se sos malo ne zgusne, 3 do 4 minuta. Začinite biberom i peršunom. Servirajte odmah. Sos će se dodatno zgusnuti kada se ohladi. Možda ćete želeti da napravite i kordon blu zapečen u rerni sa hlebom od kiselog testa.
Pročitajte kako se pravi piletina kordon blu sa slatkim i začinjenim sosom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Bezglutenska torta sa jabukama po receptu Džejmija Olivera
Posni slavski kolač za Svetog Nikolu
Belgijski vafli sa rumom koji donose sreću u novoj godini
Kako da napravite domaći posni namaz od leblebija i pečenih paprika
Korpice od pire krompira sa mlevenim mesom