Sastojci:
- 4 kašike maslinovog ulja
- 400 g seckanog paradajza
- 600 g paradajz paste
- 200 ml crvenog vina
- 2½ kašičice mlevenog cimeta
- 1½ kašičica tucane paprike
- 4 kašike meda
- 2 kašike svežeg origana
- 200 g feta sira
- šaka iseckanog peršuna
- 30 g prepečenog kikirikija
- hleb, za serviranje
Za ćufte:
- 400 g jagnjećeg mesa
- 200 g govedine
- 1 mali crveni luk, sitno iseckan
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 80 g grčkog jogurta, plus dodatno za serviranje
- 80 g prezli
- 1 kašika sušenog origana
Recept za grčke jagnjeće ćufte:
Kako biste napravili grčke ćufte, prvo zgnječite sve sastojke za ćufte sa puno sveže mlevenog crnog bibera i velikim prstohvatom soli. Uvaljajte smesu u 18 ćufti i ohladite 30 minuta.
Zagrejte rernu na 170 C. Stavite maslinovo ulje u tiganj i u serijama dobro pržite ćufte sa svih strana, a zatim ih izvadite.
Sipajte ulje, dodajte seckani paradajz i paradajz pastu u tiganj i prokuvajte. Prebacite u duboku posudu za pečenje ili pleh za rernu. Umešajte crno vino, cimet, tucanu papriku, med i origano i malo začina. Stavite ćufte u sos, a zatim prekrijte celo jelo folijom. Pecite 1 sat i 30 minuta.
Pojačajte temperaturu na 220 C. Skinite foliju i prelomite fetu na komade, a zatim vratite u rernu na 15 minuta. Kada je gotovo, posipajte peršunom, pospite kikirikijem i po želji posipajte sa malo grčkog jogurta. Servirajte uz hleb. Možda ćete želeti da napravite i ćufte od patlidžana i sira.
Pročitajte kako se prave ćufte od piletine i povrća zapečene u rerni
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.