Sastojci:

  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 400 g seckanog paradajza
  • 600 g paradajz paste
  • 200 ml crvenog vina
  • 2½ kašičice mlevenog cimeta
  • 1½ kašičica tucane paprike
  • 4 kašike meda
  • 2 kašike svežeg origana
  • 200 g feta sira
  • šaka iseckanog peršuna
  • 30 g prepečenog kikirikija
  • hleb, za serviranje

Za ćufte:

  • 400 g jagnjećeg mesa
  • 200 g govedine
  • 1 mali crveni luk, sitno iseckan
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 80 g grčkog jogurta, plus dodatno za serviranje
  • 80 g prezli
  • 1 kašika sušenog origana
Napravite i beli sos uz ćufte:

Dok se ćufte peku u rerni, upržite na ulju 4 kašike brašna i zatim pomešajte sa 200 ml vode. Mešajte neprestano dok vri, a zatim na kraju dodajte 150 g kisele pavlake.

Recept za grčke jagnjeće ćufte:

Kako biste napravili grčke ćufte, prvo zgnječite sve sastojke za ćufte sa puno sveže mlevenog crnog bibera i velikim prstohvatom soli. Uvaljajte smesu u 18 ćufti i ohladite 30 minuta.

Zagrejte rernu na 170 C. Stavite maslinovo ulje u tiganj i u serijama dobro pržite ćufte sa svih strana, a zatim ih izvadite.

Sipajte ulje, dodajte seckani paradajz i paradajz pastu u tiganj i prokuvajte. Prebacite u duboku posudu za pečenje ili pleh za rernu. Umešajte crno vino, cimet, tucanu papriku, med i origano i malo začina. Stavite ćufte u sos, a zatim prekrijte celo jelo folijom. Pecite 1 sat i 30 minuta.

Pojačajte temperaturu na 220 C. Skinite foliju i prelomite fetu na komade, a zatim vratite u rernu na 15 minuta. Kada je gotovo, posipajte peršunom, pospite kikirikijem i po želji posipajte sa malo grčkog jogurta. Servirajte uz hleb. Možda ćete želeti da napravite i ćufte od patlidžana i sira.

Pročitajte kako se prave ćufte od piletine i povrća zapečene u rerni

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Recept za sočne ćufte u sosu od povrća Izvor: Recept za sočne ćufte u sosu od povrća

StvarUkusa