Sastojci:
Za ćufte:
- 160 g hlebnih mrvica
- 120 ml goveđeg bujona
- 1 luk, narendan
- 2 velika jajeta
- 2 kašike rendanog parmezana
- 4 čena belog luka, sitno naseckana
- 2 kašičice sušenog bosiljka
- 1 kašičica mešavine suvih začina
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1/2 kašičice tucane paprike
- 60 g seckanog peršuna
- 1 kg mešanog mlevenog mesa
- 240 g brašna
Za sos:
- 160 ml maslinovog ulja
- 5 čenova belog luka
- 1/2 kašičice crvene paprike
- 360 g iseckanog paradajza
- 60 g paradajz paste
- 1 kašičica mešavine suvih začina
- 12 listova svežeg bosiljka, iseckanih
- 240 g rendanog kačakavlaja, za ukras
Recept za ćufte u arabiata sosu:
Kako biste napravili ćufte, u velikoj posudi pomešajte sve sastojke za ćufte osim mlevenog mesa i brašna. Promešajte i ostavite da odstoji 10 minut, kako bi prezle mogle da upiju tečnost. Dodajte meso i mešajte dok se ne sjedini. Napravite ćufte i pospite ih sa malo brašna.
Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Obložite pleh za pečenje aluminijumskom folijom i poprskajte uljem. Pecite ćufte oko 15-20 minuta. Sos napravite tako što ćete da zagrejete maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte beli luk i crvenu papriku, pa pržite, mešajući 30 sekundi. Dodajte paradajz, gnječite ga drvenom kašikom.
Dodajte paradajz pastu i začine. Pustite da provri na laganoj vatri i kuvajte 5-10 minuta. Sklonite sa vatre i dodajte svež seckani bosiljak. Ubacite ćufte u tiganj sa sosom. Ukrasite svežim peršunom i kačkavaljem. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ćufte od sardina u paradajz sosu.
Pročitajte i kako se prave zapečene ćuftice od mlevenog pilećeg mesa sa crvenim kupusom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.