Skoro svako ima omiljenu dasku za sečenje — onu koja ne klizi, savršene je veličine i laka za čišćenje. Ali kao i sve stvari, one ne mogu da traju večno. Evo kada bi trebalo da zamenite svoje plastične daske. Možda će vas zanimati i koja daska za sečenje je bezbednija za upotrebu - plastična ili drvena.

Sve daske se na kraju istroše, ali kada su veoma dotrajale ili imaju useke koje je teško očistiti, više ih ne bi trebalo koristiti.

Plastične daske su savršeno bezbedne sve dok su pravilno dezinfikovane. Ipak, vremenom se na njima pojave ogrebotine ili useci i vrlo je teško očistiti ih. U njima se nalaze bakterije i buđ, koje se potom šire na hranu. Dakle, morate da ih zamenite kada vidite da se ne čiste lako. A ovih 9 trikova svakoj domaćici olakšavaju čišćenje i kuvanje.

Jednostavno rečeno, kada su te ogrebotine i nakon pranja tamne i prljave, vreme je da investirate u novu dasku. Iako sve daske mogu da sadrže bakterije, plastične su bolje od drvenih, jer nisu porozne. To ih čini posebno sigurnijim za rad sa sirovim mesom. Preporuka je i da, za još bolju higijenu imate odvojene daske za sečenje za različite grupe namirnica.

Pročitajte kako da uklonite neprijatne mirise od mesa i ribe sa daske za sečenje

BONUS VIDEO

Čišćenje aspiratora TikTok/andrelifehack

StvarUkusa/L.S

 .