Ako volite da jedete i da spremate kvalitetnu hranu, ali budžet vam ne dozvoljava da kupujete najskuplje namirnice, ništa ne brinite. Profesionalni kuvar je otkrio na kojim namirnicama možete da štedite jer ne utiču na kvalitet hrane, ali rekao je i za koje sastojke je bitno da izdvojite više novca jer će drastično poboljšati kvalitet. Sigurni smo da će vam ovi saveti biti jako korisni.
Šećer
Većina recepata za kolače ili torte sadrži šećer, ali nije neophodno da kupite najkvalitetniji. Onaj koji inače koristite će odraditi odličan posao. Ipak, postoji samo jedna situacija kada treba da se otvorite za šećer, a to je kada želite da ga karemlizujete ili želite da bude ekstra hrskav. Tada kupite neki fensi šećer i koristite ga samo u specijalnim prilikama.
Makarone
Što se tiče makarona dovoljno je da kupite i one jeftinije. Razlika između vrhunskih i jeftinih makarona je u vrsti brašna i načinu sušenja, a ako želite da ostavite utisak možete da kupujete testeninu različitih oblika i boja. Ipak, ona ne utiče na ukus hrane, već samo na izgled, pa i jeftinije mogu da prođu.
Soja sos
Soja sos se često koristite u prirpemi hrane, a danas postoje zanimljivi recepti sa ovim umakom. Postoji nekoliko vrsta sojinog sosa, ali sve i da kupite najjeftniji to neće promeniti ukus mesa ili nekog drugog jela.
So
So je obavezna kada kuvate, jer ona čini hranu ukusnijom. Postoje različite vrste soli, ali nije neopphodno da koristite skupe i fensi i jeftina so će dobro začiniti jelo.
Orašasti plodovi
Nema potrebe da kupujete skupe orašaste plodove, kao što su indijski orah, badem, pistaći, dovoljno je da koristite i kikiriki koji je odlična zamena, a ne košta puno.
Ulje
Umesto običnog i jeftinog ulja uvek je bolje da kupite kvalitetno maslinovo ulje, ali nije na odmet da u ostavi imate i susamovo ulje. Oni će poboljšati ukus svake hrane, a najbolji su za salate.
Sirće
Umesto najjeftinijeg otvorite se i kupite skuplje sirće, kao što je balzamiko. On daje poseban šmek svakom jelu.
Jaja
Možda vam deluje nebitno, ali jako je važno da kupite kvalitetna jaja, još je bolje ako su domaća. Ona se često korisite u pripremi testa, a kada želite da napravite domaću testetninu bolje je da jaja budu kvalitetna, jer ćete lakše i bolje umesiti testo.
Puter
Bitno je da investirate i u kvalitetan puter, jer on ne samo da sosove čini kremastijim, već je ukus mesa lepši ako se prži na istopljenom puteru. Super bi bilo da pored običnog kupite i aromatični puter.
Brašno
Možda vam deluje da nije bitno kakvog je kvaliteta ovaj sastojak, ali to je važna stavka. Uvek kupujte brašno koje je naglašeno u receptu, a potrudite se i da ono bude kvalitetno, jer ćete tako osigurati da jelo i testo uvek ispadnu savšreno.
Pročitajte i ovo: Savet kako da na pravi način karamelizujete luk
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem