Kako vam luk ne bi zagoreo i propao, potrebno je da proces karamelizacije bude ispravan, ali šta to tačno znači? Karamelizovani luk se dinsta lagano i polako, dok ne dobije tamno zlatnu boju i ne postane sladak. Luk će početi da dobija konzistenciju pekmeza još u tiganju. Možda će vas zanimati i koji je najbrži način da isečete luk na kockice. Evo nekoliko stvari koje uvek treba da imate na umu da biste savršeno karamelizovali luk:

Možda će vam se činiti nepotrebnim da dinstate luk na niskoj temeperaturi, i to dugo, ali to je jedini način da se zaista postigne karamelizacija. Poenta je da polako izvlačite prirodni šećer u luku koji uzrokuje da se karamelizuje, a ne samo da se luk isprži. Dinstanjem na jačoj vatri vlaga bi prebrzo isparila i luk bi izgoreo pre nego što bi mogao da se razvije pravi ukus.

Čak i ako recept to ne zahteva, vreme dinstanje ne treba da bude kraće od 40 minuta. Za karamelizaciju luka potrebno je vreme i često će vam biti potrebno i do sat vremena. Ne pokušavajte da požurite pojačavanjem toplote.

Mešajte luk svakih nekoliko minuta da se ne zalepi za dno tiganja. Možda će vas zanimati i kako da se hrana više ne zalepi za tiganj. Ako na dnu tiganja počne da se stvara mnogo lepljivih smeđih komadića, možete da deglazirate sa malo vode kako ne bi zagorelo i potom nastavite proces karamelizacije.

Sastojci:

  • 3 kašike maslaca
  • 2 velika luka, tanko narezana

Priprema:

U srednjem tiganju na srednjoj vatri istopite puter. Dodajte luk i kuvajte, često mešajući, dok ne počne da omekšava. Smanjite toplotu na srednje nisku i nastavite da dinstate, često mešajući, dok ne porumeni i ne dobije konzistenciju poput džema, 45 do 60 minuta.

Pročitajte i trik uz koji nećete plakati dok sečete luk

BONUS VIDEO

Praziluk pečen sa parmezanom Instagram/camillechamignon

StvarUkusa/L.S.