Da biste dobili savršen beze, treba da izbegavate 7 čestih grešaka. Beze je osnova mnogih poslastica, ali neretko se dešava da ne uspe. Izbegavajte ove uobičajene greške i dobićete poslasticu kakvu ste želeli. Možda će vas zanimati i super trikovi za pripremu kora od belanaca.

Prebrzo dodavanje šećera

Sa beze, šećer stupa u interakciju sa proteinima kako bi proizveo stabilniju strukturu, zbog čega je pravilno napravljen beze mnogo čvršći od obične pene od jaja. Belanca mogu da apsorbuju šećer, ali samo ako se sipa postepeno. Ako ga sipate odjednom izbaciće sav vazduh iz pene. Umesto toga, dodajte polovinu šećera dok mutite mikserom, kašiku po kašiku. Zatim, dok je isključen mikser, lagano umešajte ostatak pomoću lopatice.

Izostavljanje vinskog streša

Blaga kiselina će pomoći vašem bezeu da dobije veći volumen i strukturu, što znači da će se potpunije naduvati i duže zadržati vazduh. Ne treba vam mnogo: oko 1/4 kašičice vinskog streša na svaka dva do tri belanca. Takođe, možete koristiti limunov sok. Oko 1/2 kašičice limunovog soka je ekvivalent 1/4 kašičice vinskog streša.

Korišćenje prljave posude

Čak i najmanji ostatak ulja u unutrašnjosti činije, ili zaista sitna mrlja od žumanca, sprečiće belance da se pravilno zapeni, bez obzira na to koliko snažno ih mutili. Zato, odvojite jaja jedno po jedno u manju činiju, a zatim dodajte belanca pojedinačno u veću posudu za mešanje. Čak i mokra činija će sprečiti da se formira čvrst sneg. 

Jaja koja nisu na sobnoj temperaturi

Belanca će dati bolji, čvršći i providniji beze, ako su na sobnoj temperaturi. Mnogi ljudi će izvući jaja na 10 ili 15 minuta, ili čak 30 minuta iz frižidera, što je svakako bolje nego da ih koristite direktno iz frižidera, ali za najbolje rezultate, pustite belance da se zagrevaju na sobnoj temperaturi čitav sat. Možda će vas zanimati i kako da vam šam od belanaca uvek ispadne savršeno.

Predugo mutite belanca

Jedna od najčešćih grešaka je da jaja ne mutite dovoljno dugo ili na suviše maloj brzini, što znači da belanca neće dostići čvrstu vršnu fazu i umesto toga dostići samo vlažnu fazu. Ali može se desiti i suprotno - da ih mutite predugo. Belanca na kraju dobijaju zrnastu konzistenciju. Suva i gotovo grudvasta, zgrušana tekstura je nepoželjna, kako estetski tako i funkcionalno.

Istiskivanje vazduha prilikom ceđenja iz kese

Ako ste sve uradili kako treba i izbegli sve gore opisane zamke, poslednja stvar koju želite da uradite je da "izduvate" beze tako što ćete previše čvrsto stisnuti kesu. Lagano stisnite i ostavite razmak između vrha kese i pleha za pečenje, tako da beze ne pritiskate na pleh.

Pečete beze na preniskoj temperaturi

Ovo ne bi trebalo da bude problem pod pretpostavkom da ste sledili recept i da je vaša rerna pravilno kalibrisana. Ali ako primetite da na površini bezea formira tečnost dok se peče, to je znak da vam je temperatura u rerni preniska. Rešenje je da pojačajte toplotu i skratite vreme pečenja.

Pročitajte i kako da napravite domaće beze kore

BONUS VIDEO

šam od belanaca  instagram/cookistwow

StvarUkusa/L.S.