Da li ste nekada pravili šne od belanaca? Koliko god delavao jednostavno za pripremu, ako se ne umuti kako treba velika je verovatnoća da neće uspeti. Šne je odlična podloga za kolače i torte, a od njega se prave i beze kore za čuvenu Pavlovu tortu, ali i puslice. Ako želite da umutite belenaca kako treba i da vam beze kore ne popucaju prilikom pečenja, donosimo vam par sjajnih saveta.
Obavezno lepo odvojite žumanca od belanca. Žumanca ostavite sa strane, a belanca kratko umutite. Nakon toga im postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Okrenite posudu naopačke i ako šne ostaje u posudi, znači da ste dobro umutili. Na jedno belance ide 40-50 g šećera. Na kraju sipajte kašiku sirćeta i još kratko mutite. Ono pomaže da se belanca bolje stegnu.
Bitno je da šne bude dobro umućen, jer će to obezbediti da šećer ne curi iz beze kora.
Nakon mućenja sledi pečenje kore. I tu postoje "cake" koje će omogućiti da kore ne popucaju. Sipajte šne na pleh obložen pek papirom i lepo rasporedite. Stavite u rernu koju ste zagrejali na 100°C i ostavite da se kore suše u rerni pola sata. Za to vreme nemojte da otvarate rernu. Nakon tog perioda blago otvorite vrata od rerne i stavite neki predmet (može varjača). Tako ćete omogućiti da para izlazi, a ostavite koje još sat i po u rerni. Nakon toga je isključite, pa otvorite nekih 20 cm i ostavite da se korice potpuno ohlade.
Pročitajte i ovo: Kako da napravite kore za puslicu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem