Slatki rolati su uvek dobro rešenje - bilo da želite da upotpunite prazničnu trpezu, obradujete ukućane ili spremite nešto lepo za goste. Ne zahtevaju previše kulinarskog umeća ni vremena, a mogu biti bogatog ukusa kao plazma rolat sa nutelom, bananom i kokosom. Za danas smo vam pripremili fantastičan recept za slatki rolat sa korom od belanaca. Sprema se sa kiselkastim malinama i jagodama. Možete koristiti i samo maline, ako vam nije ostalo jagoda u zamrzivaču.

Sastojci:

  • 5 belanaca
  • prstohvat soli
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 300 ml slatke pavlake
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašike ekstrakta vanile
  • 150 g jagoda + nekoliko iseckanih jagoda za dekoraciju
  • 100 g malina + nekoliko malina za dekoracija
  • par listova mente (opciono)

Penast rolat od belanaca i sa malinama:

U većoj činiji ubacite belanca i dodajte so, pa umiksajte dok ne postane penasto. Postepeno dodajte šećer u prahu i miksajte. Kada dobijete gust fil za slatki rolat, dodajte kukuruzni skrob. Ponovo umiksajte, pa smesu premestite u špric za kolače i ravnomerno rasporedite po plehu za pečenje na koji ste stavili pek papir, tako da budu oblika duguljastog valjka jedan do drugog. Zagrejte najpre rernu na 150°C, a kada ubacite smesu sa belancima smanjite na 130°C i pecite 45 minuta. Nakon toga pokrijte pleh pek papirom, pa kuhinjskom krpom. Okrenite naopako, pa pažljivo uklonite pek papir u kom se kora za slatki rolat pekla i ostavite da se potpuno ohladi. U drugu činiju sipajte slatku pavlaku, dodajte šećer i ekstrakt vanile, pa umiksajte. Kada dobijete teksturu fila ravnomerno nanesite po ohlađenoj kori (ali ostavite malo sa strane za dekoraciju), pospite iseckanim jagodama i malinama i urolajte polako uz pomoć pek papira. Isecite ivice, pa odozgo ukrasite slatki rolat odvojenim filom uz pomoć šprica za kolače. Dekorišite slatki rolat iseckanim jagodama i malinama i listićima mente. Preporučujemo i lažni kapri rolat.

Izvor: StvarUkusa/Jelena Knežević