Slatki rolati su uvek dobro rešenje - bilo da želite da upotpunite prazničnu trpezu, obradujete ukućane ili spremite nešto lepo za goste. Ne zahtevaju previše kulinarskog umeća ni vremena, a mogu biti bogatog ukusa kao plazma rolat sa nutelom, bananom i kokosom. Za danas smo vam pripremili fantastičan recept za slatki rolat sa korom od belanaca. Sprema se sa kiselkastim malinama i jagodama. Možete koristiti i samo maline, ako vam nije ostalo jagoda u zamrzivaču.
Sastojci:
- 5 belanaca
- prstohvat soli
- 250 g šećera u prahu
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 300 ml slatke pavlake
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašike ekstrakta vanile
- 150 g jagoda + nekoliko iseckanih jagoda za dekoraciju
- 100 g malina + nekoliko malina za dekoracija
- par listova mente (opciono)
Penast rolat od belanaca i sa malinama:
U većoj činiji ubacite belanca i dodajte so, pa umiksajte dok ne postane penasto. Postepeno dodajte šećer u prahu i miksajte. Kada dobijete gust fil za slatki rolat, dodajte kukuruzni skrob. Ponovo umiksajte, pa smesu premestite u špric za kolače i ravnomerno rasporedite po plehu za pečenje na koji ste stavili pek papir, tako da budu oblika duguljastog valjka jedan do drugog. Zagrejte najpre rernu na 150°C, a kada ubacite smesu sa belancima smanjite na 130°C i pecite 45 minuta. Nakon toga pokrijte pleh pek papirom, pa kuhinjskom krpom. Okrenite naopako, pa pažljivo uklonite pek papir u kom se kora za slatki rolat pekla i ostavite da se potpuno ohladi. U drugu činiju sipajte slatku pavlaku, dodajte šećer i ekstrakt vanile, pa umiksajte. Kada dobijete teksturu fila ravnomerno nanesite po ohlađenoj kori (ali ostavite malo sa strane za dekoraciju), pospite iseckanim jagodama i malinama i urolajte polako uz pomoć pek papira. Isecite ivice, pa odozgo ukrasite slatki rolat odvojenim filom uz pomoć šprica za kolače. Dekorišite slatki rolat iseckanim jagodama i malinama i listićima mente. Preporučujemo i lažni kapri rolat.
Izvor: StvarUkusa/Jelena Knežević
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa