U kuhinji provodimo dosta vremena, pripremajući sva ona ukusna jela i uvek se trudimo da bude besprekorno čista i uredna da bismo izbegli kontaminaciju i širenje bakterija po radnim površinama ili posuđu. Međutim, mnogi od nas odugovlače sa temeljnim čišćenjem kante za smeće, ali kada počne neprijatno da miriše čak i pošto ste je ispraznili, znate da je vreme da se suočite i sa tim zadatkom. Kako biste očistili kantu za smeće, možete da upotrebite namirnice koje sigurno imate u svom domaćinstvu.

1. Talog od kafe

Kafa je veoma efikasna u čišćenju masnoća. Jednostavno, stavite dve kašičice taloga kafe na mokru krpu i očistite kantu. Talog kafe takođe možete da upotrebite za uklanjanje neprijatnih mirisa, tako što ćete ga posuti po dnu kante, pre stavljanja kese za smeće.

2. Soda bikarbona

Soda bikarbona neizostavan je sastojak u svakoj kuhinji i to zbog različitih načina upotrebe. Osim što se dodaje jelima, posebno u pripremi kolača, za dizana testa, sodu mnoge domaćice upotrebljavaju i za čišćenje. Jednostavan način da sprečite neprijatne mirise je da pospete sodu bikarbonu na dno kante i tamo je i ostavite dok se kanta ne napuni. Kad ispraznite kantu, ne zaboravite da ponovo pospete sodu po dnu.

3. Limun

Na dno očišćene kante pospite sodu bikarbonu, pa je istresite za desetak minuta. Potom unutrašnjost kante oribajte polovinom limuna, pa tek onda stavite kesu za smeće.

4. Sirće

Ovo je savršen način za vraćanje sjaja vašoj kanti. Napravite mešavinu od vode i alkoholnog sirćeta u razmeri 1:1 i sipajte u bocu sa raspršivačem. Isprskajte kantu, pa sunđerom istrljajte spoljašnjost i unutrašnjost iste.

Izvor: Stvar ukusa