So je definitivno jedan od žačina bez koga ne može da se zamisli priprema jela, a neretko se dodaje i u mnoge slatke poslastice. Pored primene u kulinarstvu ovaj važan žačin je najbolji sastojak za održavanje domaćanistva i čišćenje, ali i za očuvanje svežine namirnica.

Začin koji svi imamo u kući, može da bude korisna za mnoge druge stvari, a ovo su neke od njih.

1. Sprečite truljenje jabuka

Jednostavno pranje jabuka u slanoj vodi usporiće njihovo truljenje i produžiti im svežinu na duži vremenski period. U posudi pomešajte 2 dl hladne vode i pola kašičice soli. Dodajte jabuke i ostavite ih desetak minuta u rastvoru. Zatim ih dobro ocedite i ostavite do upotrebe. Pre korišćenja jabuke operite običnom vodom.

2. Ohladite piće

Ako volite da priređujete zabave, ovaj trik će vam biti od velike pomoći. Da bi vaše piće brže bilo ohlađeno, u posudu u kojoj se hladi dodajte led i so sve dok ne napunite posudu u kojoj hladite piće do vrha. Posle samo desetak minuta, piće će biti dovoljno rashlađeno za posluženje.

3. Očistite dasku za sečenje

Daska za sečenje, bez obzira što je perete posle svake upotrebe, može da poprimi mirise namirnica. Rešite ovaj problem tako što ćete je očistiti pomoću soli. Na dasku stavite so i lagano je utrljajte mokrom krpom. Ostavite da odstoji dva minuta, a zatim je isperite toplom vodom. Potom je uobičajeno operite vodom i deterdžentom za sudove.

4. Rešite se mirisa belog i crnog luka na rukama

Pomešajte malo limunovog soka i soli i operite ruke ovom mešavinom. Zatim ih još jednom operite sapunom i rešićete se neprijatnih mirisa.

5. Vratite sjaj staklu

Staklenu vazu ili bilo koji drugi predmet od stakla koji je izgubio sjaj možete da spasite pomoću paste od soli i sirćeta. Pomešajte četiri kašike soli i dve kašike sirćeta, i mešajte dok ne dobijete pastu. Nanesite je na stakleno posuđe i ostavite da odstoji 20 minuta. Dobro očetkajte i isperite toplom vodom. Stakleni predmeti zablistaće u punom sjaju, kao da ste ih tek kupili.

Izvor: Stvar ukusa