Spanać je “superhrana” zbog brojnih hranljivih materija.On obezbeđuje telu proteine, gvožđe, vitamine i minerale.
Da biste očuvali što više zdravih sastojaka u spanaću, potrebno je da ga što kraće kuvate, a naročito da ga ne izlažete visokoj temperaturi.
Najjednostavniji način za pripremu spanaća jeste blanširanje. To podrazumeva da ga na kratno ubacite u ključalu, blago posoljenu, vodu - biće dovoljno par minuta. Promešajte par puta i odmah procedite. Naravno, pre blanširanja ga dobro operite.
Nakon toga ga pripremite na uobičajeni način: Zagrejte na tiganju malo ulja i propržite seckan beli luk. Dodajte kašiku brašna i promešajte da samo pobeli. Promešajte. Kad se sve zagreje i počne da se zgušnjava, dodajte malo po malo mleko. Zatim dodajte blanširani spanać i začine pa servirajte uz ručak.
Najbolje je napraviti količinu koju ćete odmah pojesti jer se ne savetuje podgrevanje.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem