Potrebno je da znate da stabla i korenčići spanaća takođe mogu da se iskoriste, zato što imaju veliku količinu vitamina C. Od korenčića spanaća obično se pravi salata.
Da biste sačuvali hranljive kvalitete spanaća, nakon pranja ne treba da ga namočite u vodu, zato što će ona apsorbovati vodorastvorljive korisne vitamine i mierale, koji će na kraju otići u sudoperu.
Poparavanje lisnatog povrća treba da se vrši bez vode, a celi listovi mogu da se dinstaju u maslacu.
Na taj način karotin, korisni vitamin C se čuvaju i bolje se apsorbuju. Kuvanje spanaća treba da se odvija u dobro zatvorenom sudu. Maksimalno vreme kuvanja je 10 do 15 minuta. Veoma važan savet kod kuvanja spanaća.
Za najzdraviju pripremu kuvajte spanać na pari. Listove stavite na kuhinjsku rešetku ili pak u kesicu od gaze.
Ako pasirate ili istucate spanać, “ubijate” veliki deo sadržaja vitamina C. To je tako zato što ova vrsta obrade narušava celovitost ćelija, a kiseonik vazduha u prostoriji uništava supstancu.
Stručnjaci preporučuju za najbolji način pripremanja da se iskoristi dinstanje celih listova u masnoći. U tu svrhu se kapne malo masnoće u tiganj, stavljaju se listovi spanaća, nakon čega se posude poklapa poklopcem.
Sirovi spanać je prirodno ukusan. On može da se doda u salatu ili kao sok, dodate u supe od povrća. Neki čak stavljaju sitno iseckan spanać u mleveno meso za ćufte. Ukoliko pak ne volite meso, ćuftice od spanaća su dobra opcija za vegetarijance.
Izbor i čuvanje spanaća:
– nalazi se tokom cele godine, ali najbolje vreme je između aprila i septembra;
– spanać sa jako obojenim listovima je stariji, a onaj sa svetlijim listovima je mlađi;
– spanać sa laganijom aromom može da se konzumira sirov u salatama (na praimer da napravite salatu od spanaća sa tunjevinom). Umesto toga, ako imate star spanać jake arome, treba da se kuva;
– izaberite spanać sa laganijim, svežim listovima i svežim mirisom;
– izbegavajte osušeni, obojeni spanać;
– spanać ne treba da se pere pre nego što ga stavite u frižider.
Kulinarska upotreba spanaća
Korak 1: Pripremite spanać. Oštrim nožem uklonite listove sa debelog stabla.
Korak 2: Držite spanać u toploj vodi nekoliko minuta kako biste uklonili pesak i druge čestice. Nakon toga promenite vodu, ponovo isperite i iscedite kroz cediljku.
Korak 3: Isecite listove spanaća do željene veličine.
Korak 4: Kuvajte ga prema željenom receptu za spanać.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: bonapeti.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem