Blanširanje ne podrazumeva samo potapanje povrća u slanu vodu. Ovaj kulinarski postupak ima tri osnovne svrhe: tako se povrće delimično skuva, jednako začini, ali i zadržava boja povrća.
Za blanširanje vam je potrebno - velika šerpa, so, hvataljke, posuda sa rupicama (za ceđenje), posuda puna ledene vode, pripremljeno povrće (isečeno na jednake komade).
Najpre napunite veliku šerpu vodom, ali je nemojte prepuniti i posolite je kao kada kuvate pastu. Na oko 4 litra vode, stavite 1/4 šolje soli.
U posudu sa hladnom vodom stavite posudu za ceđenje. Kada voda prokuva, hvataljkom stavite povrće u vodu. Koliko je vremen apotrebno da se povrće izblanšira zavisi od veličine i vrste povrća. U proseku je potrebno između 30 i 60 sekundi. tokom kuvanje povrća nije potrebno poklopiti šerpu.
Kada je povrće delimično kuvano, hvataljkom ga stavite u cediljku koja se nalazi u posudi sa hladnom vodom i promešajte. Ovaj postupak se zove "šokiranje".
Kada se povrće ohladi, dobro ga osušite pre nego što nastavite sa pripremom jela po želji.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem