Blanširanje ne podrazumeva samo potapanje povrća u slanu vodu. Ovaj kulinarski postupak ima tri osnovne svrhe: tako se povrće delimično skuva, jednako začini, ali i zadržava boja povrća.

Za blanširanje vam je potrebno - velika šerpa, so, hvataljke, posuda sa rupicama (za ceđenje), posuda puna ledene vode, pripremljeno povrće (isečeno na jednake komade).

Najpre napunite veliku šerpu vodom, ali je nemojte prepuniti i posolite je kao kada kuvate pastu. Na oko 4 litra vode, stavite 1/4 šolje soli.

U posudu sa hladnom vodom stavite posudu za ceđenje. Kada voda prokuva, hvataljkom stavite povrće u vodu. Koliko je vremen apotrebno da se povrće izblanšira zavisi od veličine i vrste povrća. U proseku je potrebno između 30 i 60 sekundi. tokom kuvanje povrća nije potrebno poklopiti šerpu.

Kada je povrće delimično kuvano, hvataljkom ga stavite u cediljku koja se nalazi u posudi sa hladnom vodom i promešajte. Ovaj postupak se zove "šokiranje".

Kada se povrće ohladi, dobro ga osušite pre nego što nastavite sa pripremom jela po želji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs