Koliko puta vam se desilo da ste počeli nešto da mesite i da ste usred spremanja shvatili da ste ostali bez ključnog sastojka? To su prilično nezgodne situacije koje se, nažalost, dešavaju. Ukoliko vas mrzi da izlazite do prodavnice, poslužite se jednostavnim trikovima kojima ćete zameniti neke od glavnih sastojaka za pripremu mnogih jela. 

Prašak za pecivo

Postoji nekoliko zamena za prašak za pecivo. Pomiješajte 1/2 kašičice limunovog soka i 1/4 kašičice sode bikarbone. Možete pomešati i 1/4 šoljice melase i 1/4 kašičice sode bikarbone, ili 1/2 kašičice sirćeta i 1/4 kašičice sode bikarbone.

Kisela pavlaka

Kisela pavlaka se često koristi pri pečenju, a prilično ju je jednostavno zameniti. Dodajte 1/4 šoljice sirćeta ili limunovog soka u običan jogurt i promešajte. Ili, pomešajte jednu šoljicu slatke pavlake ili mleka, sa jednom kašikom limunovog soka, iako bi to moglo malo da promeni konzistenciju recepta.

Med

Med je prilično lako zameniti prilikom pečenja, jer je u osnovi samo zaslađivač. Pomešajte jednu i 1/4 šoljice granuliranog šećera sa 1/4 šoljice vode, da biste dobili četiri kašike meda. Takođe, umesto meda možete da koristite jednake količine agave, smeđeg pirinčanog sirupa, javorovog sirupa ili čak melase.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je zapravo sastojak praška za pecivo, pa umesto toga možete jednostavno da koristite prašak za pecivo - samo ćete ga potrošiti puno. Moraćete da upotrebite tri puta veću količinu praška za pecivo od sode bikarbone. Tako su, na primer, tri kašičice praška za pecivo jednake su jednoj kašičici sode bikarbone.

Maslac

Postoji nekoliko načina da zamenite maslac, bilo da je to zbog alergije na mlečne proizvode, ili zato što ga nemate. Jednu šoljicu maslaca možete da zamenite sa 1/2 šoljice mlaćenice ili jednom šoljicom margarina.

Poluslatka čokolada za pečenje

Poluslatka čokolada za pečenje se često koristi u receptima za kolačiće. Ako vam nedostaje takva čokolada, pomešajte jednu kašiku kakaa u prahu, dve kašičice šećera i dve kašičice otopljenog maslaca. To će stvoriti oko 30 grama poluslatke čokolade.

Smeđi šećer

Brz način da sami napravite smeđi šećer jeste da pomešate jednu šoljicu belog šećera sa jednom kašikom javorovog sirupa ili melase. Ako imate svetlosmeđi šećer, a potreban vam je tamnosmeđi, možete da dodate 1 kašiku melase u šoljicu svetlosmeđeg šećera.

Izvor: Stvar ukusa