Slatke štrudle sa raznim nadevima bilo da je sa makom ili orasima, mnogima je omiljena poslastica. Ipak, osim slatkih mogu se napraviti i slane, a mi vam donosimo recept za štrudlu sa spanaćem i sirom. Princip pripreme i mešenja testa je isti, a uspeče i početnicima u kuhinji. Sjajna je za doručak uz domaći jogurt ili kiselo mleko, a može da se služi i kao predjelo na svećanoj trpezi. 

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 300 ml mleka
  • 150 g maslaca
  • 2 jajeta
  • 1 keseca suvog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera

Za fil:

  • 300 g sira
  • 300 g spanaca
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Mleko zagrejte tako da bude mlako, pa ga u posudi pomešajte sa kvascem i šećerom. Ostavite na toplom da se kvasac aktivira. Dodajte otopljeni puter, jedno jaje, so i brašno, pa umesite glatko testo. Ostavite na toplom da nadođe. Spanać kratko kuvajte u slanoj vodi, ocedite ga i sitno naseckajte. Sjedinite sa sirom i posolite fil, ukoliko je to potrebno. Testo istresite na pobrašnavljenu površinu, podelite na dva dela i svaki razvijte tanko oklagijom. Premažite oba dela testa filom, urolajte i stavite u pleh. Ostavite da štrudle narastu dok se rerna ugreje. Jaje razmutite, pa premažite štrudle i stavite da se peku na 200 stepeni oko 45 minuta.

Izvor: Stvar ukusa