Pite su uglavnom mnogima omiljeni izbor za doručak mnogih ljudi, bilo da je sa sirom, mesom, ili spanaćem. Pripema ove pite nije komplikovana, a razlikuje se od klasične gibanice po tome što se kore seku na trake i prelivaju filom. U ovom receptu koristi se sir, a vi možete da odaberete nadev po želji.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 400 g sira
- 150 ml jogurta
- 200 ml mleka
- 200 ml kisele vode
- 100 ml ulja
- 2 jajeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
Priprema:
Od celog pakovanja kora, odvojte pet kora, a četiri složite na prethodno nauljen pleh, tako da stranice kora vire. U činiji pomešajte kisele vodu, ulje i so. Kore prelijte sa četiri kašike ove smese. Preostale kore uvijte u rolat, pa ih secite na trake, otprilike jedan cenimetar širine. Isečene tračice razlistajte i rasporedite po plehu. Prelijte ih sa još četiri kašike smese od kisele vode i ulja.
U posudi izmrvite sir, pa dodajte jaja, prašak za pecivo, jogurt i mleko. Sjedinite, pa prelijte preko kora. Zatvorite pitu korama koje vire i opet prelijte sa smesom od kisele vode. Koru koja vam je preostala stavite preko pite i dobro je "ušuškajte".
Pitu na par mesta probodite viljuškom i pecite na 180 C nekih 45 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem