Priganice nam dolaze iz Crne Gore i Hercegovine, a prave se od prženog testa. Po izgledu i ukusu podsećaju na krofne ili uštipke, a obično se služe slatke sa džemom, šećerom ili medom, a mogu i slane sa kajmakom. Ako se prave na ulju onda su posne i mogu da se jedu u danima posta, a ako su spremljene na masti onda su mrsne.
Ruska verzija priganica je slična našoj samo što oni u testo umesto vode sipaju mleko i dodaju puter i jaje. Kada pravite prženo testo, ono obično bude masno, a sada pročitajte kako da ne upije ni kap ulja.
Sastojci:
- 510 g brašna
- 1 kocka kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mleka
- 30 g putera
- 1 jaje
Priprema:
Pomešajte toplo mleko, šećer, kvasac i 200 g brašna. Dobro promešajte da se sve sjedini, pa poklopite. Nakon 20 minuta, kada se kvasac aktivira, dodajte jaje, puter koji ste otopili, so i preostalo brašno. Umesite mekano testo, pa razvucite u obliku pravouganika i isecite ga u obliku dijamanta. Pokrijte i ostavite da odmori još 10 minuta. Pržite u zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatno braon boju.
Izvor: Stvar ukusa
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća