Priganice nam dolaze iz Crne Gore i Hercegovine, a prave se od prženog testa. Po izgledu i ukusu podsećaju na krofne ili uštipke, a obično se služe slatke sa džemom, šećerom ili medom, a mogu i slane sa kajmakom. Ako se prave na ulju onda su posne i mogu da se jedu u danima posta, a ako su spremljene na masti onda su mrsne.
Ruska verzija priganica je slična našoj samo što oni u testo umesto vode sipaju mleko i dodaju puter i jaje. Kada pravite prženo testo, ono obično bude masno, a sada pročitajte kako da ne upije ni kap ulja.
Sastojci:
- 510 g brašna
- 1 kocka kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mleka
- 30 g putera
- 1 jaje
Priprema:
Pomešajte toplo mleko, šećer, kvasac i 200 g brašna. Dobro promešajte da se sve sjedini, pa poklopite. Nakon 20 minuta, kada se kvasac aktivira, dodajte jaje, puter koji ste otopili, so i preostalo brašno. Umesite mekano testo, pa razvucite u obliku pravouganika i isecite ga u obliku dijamanta. Pokrijte i ostavite da odmori još 10 minuta. Pržite u zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatno braon boju.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus