Priganice nam dolaze iz Crne Gore i Hercegovine, a prave se od prženog testa. Po izgledu i ukusu podsećaju na krofne ili uštipke, a obično se služe slatke sa džemom, šećerom ili medom, a mogu i slane sa kajmakom. Ako se prave na ulju onda su posne i mogu da se jedu u danima posta, a ako su spremljene na masti onda su mrsne. 

Ruska verzija priganica je slična našoj samo što oni u testo umesto vode sipaju mleko i dodaju puter i jaje. Kada pravite prženo testo, ono obično bude masno, a sada pročitajte kako da ne upije ni kap ulja.  

Sastojci:

  • 510 g brašna 
  • 1 kocka kvasca 
  • 1 kašika šećera 
  • 1 kašičica soli 
  • 250 ml mleka 
  • 30 g putera 
  • 1 jaje 

Priprema:

Pomešajte toplo mleko, šećer, kvasac i 200 g brašna. Dobro promešajte da se sve sjedini, pa poklopite. Nakon 20 minuta, kada se kvasac aktivira, dodajte jaje, puter koji ste otopili, so i preostalo brašno. Umesite mekano testo, pa razvucite u obliku pravouganika i isecite ga u obliku dijamanta. Pokrijte i ostavite da odmori još 10 minuta. Pržite u zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatno braon boju. 

Izvor: Stvar ukusa