Krompiruša je najbolja ako se pravi od domaćih razvijenih kora, ali ako nemate dovoljno vremena i iskustva poslužiće i one kupovne. Ovako napravljena neće se razlikovati od pite koju se nekada pravile naše bake. Bitno je da luk lepo izdinstate da bi dobili onaj prepoznatljivi slatkast ukus.

Sastojci:

  • 2 kg krompira
  • 500 g kora
  • 4 glavice crnog luka
  • 1 šolja ulja
  • 1 kašičica bibera
  • so

Priprema:

Krompir isecite na sitnije kocke, pa ga stavite da se bari, ali nemojte da ga prekuvate. Kada je napola skuvan procedite pa u njega dodajte sitno seckani luk koji ste prethodno izdinstalni na ulju i sve začinite. Odvajajte po tri kore. Svaku premažite sa uljemi ređajte jednu preko druge. Na treću ravnomerno rasporedite fil, urolajte i stavite u podmazan okrugli pleh. Postupak ponavljate dok ne potrošite sav fil i kore. Pre pečenja odozgo je premažite uljem. Krompirušu pecite u zagrejanoj rereni, na 180 stepeni, 45 minuta ili dok lepo ne porumeni. Kada je gotova izvadite je iz šporeta i i prelijte prokuvalom vodom sa malo soli. Prekrijte i ostavide da se malo prohladi pre služenja. 

Izvor: Stvar ukusa