Krompiruša je najbolja ako se pravi od domaćih razvijenih kora, ali ako nemate dovoljno vremena i iskustva poslužiće i one kupovne. Ovako napravljena neće se razlikovati od pite koju se nekada pravile naše bake. Bitno je da luk lepo izdinstate da bi dobili onaj prepoznatljivi slatkast ukus.
Sastojci:
- 2 kg krompira
- 500 g kora
- 4 glavice crnog luka
- 1 šolja ulja
- 1 kašičica bibera
- so
Priprema:
Krompir isecite na sitnije kocke, pa ga stavite da se bari, ali nemojte da ga prekuvate. Kada je napola skuvan procedite pa u njega dodajte sitno seckani luk koji ste prethodno izdinstalni na ulju i sve začinite. Odvajajte po tri kore. Svaku premažite sa uljemi ređajte jednu preko druge. Na treću ravnomerno rasporedite fil, urolajte i stavite u podmazan okrugli pleh. Postupak ponavljate dok ne potrošite sav fil i kore. Pre pečenja odozgo je premažite uljem. Krompirušu pecite u zagrejanoj rereni, na 180 stepeni, 45 minuta ili dok lepo ne porumeni. Kada je gotova izvadite je iz šporeta i i prelijte prokuvalom vodom sa malo soli. Prekrijte i ostavide da se malo prohladi pre služenja.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus