Kvrguša je tradcionalni recept iz Bosne koji je veoma ukusan, a priprema se poprilično brzo i jednostavno. U prvobitnom receptu se stavljaju celi komadi piletine, karabatak, zabatak, belo meso, ali recept je takodje i prilagođavan po potrebama onih koji su je pravili. Kada je jednom probate, kvrguša će sigurno postati jedno od onih laganih jela koje brzo spremate kada se vratite sa posla.
Sastojci:
- 1 kg pilećeg mesa (batak, karabatak)
- 10 kašika ulja
- 6 jaja
- 250 g brašna
- 500 ml mleka
- 1 kašika soli
- 200 g mladog kajmaka
Priprema:
Stavite tepsiju da se greje u rerni sa uljem. Pileće meso odvojite od kosti, narežite ga na manje komade i posoliti. Pripremljeno meso pecite na 3 kašike zagrejanog ulja sa svih strana desetak minuta. Razmućena jaja pomešajte s brašnom, soli, mlekom. U vatrostalnu posudu ili pleh stavite preostalo ulje i zagejte ga. Na toplo ulje izlijte trećinu pripremljene smese od jaja i brašna. Na to rasporedite pečeno meso, a po mesu izlijte preostalu smesu od jaja, brašna i mleka. Pecite u rerni zagrejanoj na 210 C oko 30. Nakon 20 minuta prelijte odozgo mladi kajmak i vratite u rernu da se još zapeče.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem