Kvrguša je tradcionalni recept iz Bosne koji je veoma ukusan, a priprema se poprilično brzo i jednostavno. U prvobitnom receptu se stavljaju celi komadi piletine, karabatak, zabatak, belo meso, ali recept je takodje i prilagođavan po potrebama onih koji su je pravili. Kada je jednom probate, kvrguša će sigurno postati jedno od onih laganih jela koje brzo spremate kada se vratite sa posla.

Sastojci:

  • 1 kg pilećeg mesa (batak, karabatak)
  • 10 kašika ulja
  • 6 jaja
  • 250 g brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 kašika soli
  • 200 g mladog kajmaka

Priprema:

Stavite tepsiju da se greje u rerni sa uljem. Pileće meso odvojite od kosti, narežite ga na manje komade i posoliti. Pripremljeno meso pecite na 3 kašike zagrejanog ulja sa svih strana desetak minuta. Razmućena jaja pomešajte s brašnom, soli, mlekom. U vatrostalnu posudu ili pleh stavite preostalo ulje i zagejte ga. Na toplo ulje izlijte trećinu pripremljene smese od jaja i brašna. Na to rasporedite pečeno meso, a po mesu izlijte preostalu smesu od jaja, brašna i mleka. Pecite u rerni zagrejanoj na 210 C oko 30. Nakon 20 minuta prelijte odozgo mladi kajmak i vratite u rernu da se još zapeče.

Izvor: Stvar ukusa